I høst hengte Nordland fylkeskommune opp plakater på busser og ferger i Nordland, med informasjon om å registrere seg. Dette er viktig slik at den reisende får varsel dersom det oppdages koronasmitte på reisen.

Det skal være smittesporingsplakater på alle fergesamband som fylkeskommunen har ansvar for, og på alle bussreiser som har reisetid på halvannen time eller mer. På hurtigbåt blir man registrert ved å booke billett på forhånd av reisen.

– Vi ser på registreringene som er gjort til nå, at det ikke er alle reisende som benytter seg av muligheten, sier Tone Øverli, seksjonsleder mobilitet i Nordland fylkeskommune.

På plakaten er det en QR-kode som man holder mobilkameraet over. Når man gjør det, blir man sendt til en nettside der man skal fylle inn telefonnummeret sitt.

– Det er ikke farlig å legge igjen telefonnummeret sitt. Man blir kun kontaktet dersom det er oppdaget smitte på den reisen man var med på. Ellers vil ikke nummeret brukes til noe, sier Øverli.

Hun påpeker også at hvis man ikke har smarttelefon eller internett, kan man notere seg nettadressen som står på plakaten, og registrere seg når man kommer hjem.

Det er allerede oppdaget smitte på noen av reisene, der alle som har registrert seg skal ha fått varsel fra smittesporingsteamet.

– Vi ønsker en trygg reise for alle våre kunder, og disse plakatene er et av tiltakene vi har implementert. At vi allerede har hatt et par smittesituasjoner, viser hvor nyttig denne sporingen er. Men det er jo veldig synd at vi ikke får varslet alle. Ved å få varsel om at man har vært i nærheten av en med covid-19, kan man hindre at man selv sprer smitten, sier seksjonslederen.

Øverli ønsker å minne reisende om å følge med på Facebook og nettsiden til Reis Nordland for å holde seg oppdatert på nyheter som angår kollektivtrafikken i pandemien.