Besøket i januar 2023 endte opp med 6.922 besøkende, og for å få et kinotall på det nivået i byen må vi helt tilbake til 2014, skriver Rana kino i et presseskriv. Det skiller ni besøkende mellom januar 2023 og 2014.

– For å finne en enda bedre åpning av kinoåret må vi helt tilbake til begynnelsen til 2000-tallet, til årene med Ringenes Herre – trilogien, sier Merete Liberg, kinokonsulent i kulturavdelingen til Rana kommune.

– Besøket i januar kunne ha vært enda høyere, men det merkes godt av vi har bare to saler med veldig forskjellig størrelse., en med 386 seter og en med 66 seter. Publikum vil jo gjerne se filmen når det passer dem og ikke nødvendigvis når storsalen står ubrukt. Men slik er det jo med alle kulturtilbud.

Storfilmen vekket vonde minner for søskenparet Kirsten og Magne: – Et mirakel at vi ble en ordentlig familie igjen

Det har vært mange filmer som trekker et stort publikum og dessverre har en del måttet gå hjem fordi forestillinger har vært utsolgt.

– Kino er jo et typisk drop-in tilbud og det er ikke alltid disse kundene kommer tilbake på et senere tidspunkt. Film er ferskvare og får vi ikke tatt ut potensialet i filmen rundt premièren mister vi en god del publikummere. Sist, men ikke minst er det alltid stusslig å sende folk hjem som har gledet seg til et kinobesøk.

34 mennesker mistet livet i Sandsundværulykka. 122 år senere er filmen klar for kino: – Det blir sterkt og spesielt

Kinoprogrammering er viktig for å få flest mulig besøkende, står det videre i presseskrivet: Sette opp riktig film, til riktig tid og i riktig sal. Etterspørselen etter nye filmer er stor og størst rundt premièretidspunktet. Og hvordan tror Rana kino at kinoåret 2023 blir?

– Vi ser også at når vi får aktivisert kinopublikum som ikke har vært på kino på en stund, så kommer de gjerne tilbake flere ganger. Et kinobesøk frister til gjentakelse, dette merker vi godt i år i forbindelse med de filmene vi har i programmet nå. Selvfølgelig er kinobesøket svært filmavhengig, og under pandemien var det en rekke filmer som ble holdt tilbake, sier Liberg og fortsetter:

– Med den starten vi har fått og de filmene som er på vei i dette året er vi svært optimistiske med tanke på 2023. Fra nå og framover er en rekke Oscar-kandidater i programmet: «Banshees of Inishirin», «Babylon», «The Fabelmans», «Empire of Light», «The Whale». Videre er det etterspørsel etter «Munch», «La elva leve», «Knock at the Cabin» og Ant-Man and the Whasp», for å nevne noe. Videre har vi en del skoleforestillinger på gang, og i midten av februar arrangeres Den Store Skolekinodagen.

Relaterte saker:

Bildeserie

SE BILDENE: Filmfest for stor og liten. Mange ble lokket til den mørke sal