Med mørketiden kommer økt behov for lys i trafikken. Men det kan fort bli både dyrt og ulovlig

Les deg opp: Arve Hjertås og Trond Bøhli ser ofte ulovlig bruk av lys i trafikken, og ber bilister holde seg opplyst om reglene for riktig bruk av billys.

Les deg opp: Arve Hjertås og Trond Bøhli ser ofte ulovlig bruk av lys i trafikken, og ber bilister holde seg opplyst om reglene for riktig bruk av billys.

Av
Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

Mange bilister opplever det som ubehagelig å kjøre i mørket, og supplerer gjerne kjøretøyet sitt med ekstra lys. Da er det viktig å være klar over at ikke alt lys er lovlig lys, og at man i enkelte tilfeller kan risikere å få en saftig bot.

– Riktig bruk av lys er jo veldig viktig, sier Trond Bøhli, inspektør ved Statens vegvesen. Han presiserer at selv om det finnes et stort utvalg av billys på markedet, er det slettes ikke alt som er lovlig å bruke i Norge.

– Det finnes for eksempel parklys i alle regnbuens farger, men det er ikke lov med parklys i andre farger enn hvit.

Anbefaler inspeksjon

Å ha mer enn to nærlys er ikke lovlig, men det er mulig å ta i bruk opptil to ekstra fjernlys dersom de ikke originalt har fire, informerer Arve Hjertås, Bøhlis kollega. Vogntog og kjøretøy over 12 tonn kan ha opptil seks ekstralys, men Hjertås understreker at uansett antall lys er den øvre grensen for lysstyrke den samme for alle kjøretøy.

– Det skal stå et tall i hver lykt, og disse tallene må sammenlagt ikke overstige 100, sier han.

– Alt av lysutstyr skal også være E-merket.

Bøhli og Hjertås oppfordrer først og fremst bilister til å sjekke at de originale lysene på bilen faktisk virker.

– Det er mange enøyde biler i trafikken. Det merker man spesielt nå som mørketiden er her, sier de

– Vi tar konsekvent tak i det flere ganger daglig.

– En kjempeutfordring

Arild Strøm hos Mekonomen er klar på at det med riktig bruk av billys er en stor utfordring. Han føler et visst ansvar for å informere kundene sine om det de kjøper er tillatt å ta i bruk

– Det er omtrent bare Norge som har så mange lover og regler på bruk av billys, og lysene som produseres er ikke kun tilpasset dette landet, sier han. Det er altså lov å selge, men ikke alltid lov å bruke.

– Det er litt tungvint, spesielt i vår landsdel. Vi har jo bruk for mye lys, sier Strøm.

Artikkeltags