Fjellheim og familien har vært i Alpene i Italia, mer konkret fem dager i Livigno, pluss to til tre dager i Seiser Alm.

– Sommer og ferie for meg er forbedring og klargjøring til neste vintersesong, i form av trening. I Italia ble det mye løping, sykling og rulleski i høydene. De har svære typ «galla-sykkelveier» man kan trene i, så blir det verken kø eller stress med at veien stopper. Men også mange flere aktiviteter som svømming, volleyball, tennis og mye annet. Kjempefint vær der også sammenlignet med Rana. I tillegg har jeg med pappa, som er min dag til dag trener.

– Hvordan er det å ha med pappa/trener når du er på ferie da?

– Det går bare fint. Å ha pappa som trener har så mange flere bonuser enn ulemper. Når jeg trener på ferie vet jeg at jeg trener effektivt, siden pappa kan evaluere. I tillegg har jeg fotograf med på reisen, sier en smilende Fjellheim.

– Hvor ofte trener du når du er på ferie da?

– Fast trener jeg to ganger om dagen på denne tiden av året, hver eneste dag. Det blir to til fire timer om dagen. Av og til kan det bli en ekstra økt på kveldstid. Det er mye mengdetrening etter sesongen og på sommeren. Senere på høsten tar man det som regel litt roligere, så starter man sesongen med et overskudd.

Faren kjørte 1.300 kilometer for å sikre sønnen landslagsplass. Så skjedde det noe: – Surt

Italia og internasjonal juniorsamling for langrennsløpere

5. til 12. august drar Fjellheim på internasjonal juniorsamling for langrennsløpere. Her møtes kun de fem beste sprinterne og de fem beste distanseløperne fra norgescupen i junior fra forrige sesong. Her får de beste juniorene fra Norge og flere nasjoner møte hverandre og trene sammen.

Han kom nesten inn på det norske juniorlandslaget i langrenn for sesongen 2022/23, og er nå invitert til å trene med juniorlandslaget på enkelte samlinger nå til høsten.

Fikk idrettsstipend. Nå flytter Birk (18) for å ta skisatsingen et steg videre

Økonomi, ski og junior-VM i Trondheim

Etter den Internasjonale juniorsamlingen flytter Fjellheim til Trondheim. Han har kommet inn på et årsstudium i økonomi, men flytter i hovedsak ned for å trene og bli bedre på ski.

– Jeg flytter til Trondheim for å satse alt på langrenn og ski, ikke egentlig for å studere, men et eller annet årsstudium er greit. Skimiljøet i Trondheim er veldig bra. Jeg har kommet i kontakt med noen topputøvere der nede allerede, de er både likesinnede og tåler trening i regn, så det ser jeg fram til, forteller en framtidsrettet Fjellheim.

– Har du skaffet deg en plass å bo?

– Ja, jeg har funnet meg en hybel rett bortenfor Granåsen i Trondheim. Det ligger tre til fem minutter unna et treningsfasilitet hvor jeg kan trene, med andre ord et bra trenings- og skiområde. I tillegg er ikke Trondheim så veldig langt unna Mo i Rana, så om jeg skal trene i hjembyen tar det ikke lang tid å reise, forteller han.

Målet neste skisesong er å kvalifisere seg og gjøre det bra i junior-VM i Canada. Ellers er drømmen å være med i VM i 2025, som blir arrangert i Trondheim, midt i Birk Fjellheims framtidige smørøyet.

– Jo da, jeg vet at det er et junior-VM i Canada