Dette er ei sjelden markering som kun benyttes ved meget spesielle anledninger. I en ny uttalelse fra biskopene, gjentar Den norske kirken fordømmelsen av angrepet på Ukraina.

Nå er det ei så alvorlig krise at det er tid for å bruke eit spesielt virkemiddel, melder Den norske kirken. Klokkene skal ringe for fred og slik kalle til fred, forsoning og rettferdighet.

Biskopene skriver i sin felles fordømmelse av angrepet på Ukraina at de er sjokkerte og opprørte over krigshandlingane i Ukraina der barn og voksne nå må flykte fra sine hus og alt de eier for å redde livet sitt. Kvinner, barn og eldre mennesker rammes hardt.

Biskopene mener den russiske presidenten har ansvaret for å ha startet krigen, og må ta ansvar for å avslutte den. Og de mener alle som har makt og myndigheit, i alle land, må gjøre sitt ytterste, slik at krigshandlingene stanser.

Millioner er på flukt fra de brutale ødeleggelsene av krigen. Flere kommer til Norge.

Biskopene understreker i den sammenheng at Den norske kirken er til stede i alle lokalsamfunn, og de har frivillige og ansatte som nå vil yte en innsats for å ta imot flyktningene.

De minner samtidig om at det er styresmaktene som har ansvaret for mottak og integrering av flyktninger, men de trenger også at sivilsamfunnet engasjerer seg: Den lokale kirken bør ta kontakt med kommunen og si fra om hva kirka kan tilby i lokalsamfunnet. Flyktninger og unge trenger fristeder uten redsel og savn og kirken sier den har hender å holde i for de som er redde.

De skriver videre at de vil være tydelige på at er ikke er imot det russiske folket, russerer som bor og arbeider i Norge. Det understrekes av kirker og biskoper at trakassering og utestenging av vanlige russerer er totalt uakseptabelt.

Rana Blad kommer tilbake med oppdatering av saken søndag 13. mars.

Les også

Mobiliserer for å støtte Ukraina: – Fantastisk at hele Helgeland står samlet i dette

Bildeserie

SE BILDENE: Stor støtte til det ukrainske folk og motstand mot Putins krigshandlinger: – Nå er det viktig at en ikke går etter det russiske folk som bor i Norge

Les også

Syndet i helgen? Da er du sikkert et kvinnfolk fra Mo. For vi har snakket med bokaktuelle Ivar Hartviksen og lært at løsaktighet er vanligere i Mo sogn enn i Hemnes