Helsvart fredag for bilistene – i morgen bulkes det mest i trafikken

ULYKKER: I år faller Black Friday på samme dato som var den verste ulykkesdagen i fjor.

ULYKKER: I år faller Black Friday på samme dato som var den verste ulykkesdagen i fjor. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

I morgen - på selveste Black Friday - var den verste ulykkesdagen i fjor.

DEL

Tidligere var 22. desember den dagen det bulkes mest i trafikken. Og den troner fremdeles på topp tre listen, ifølge statistikkene til forsikringsselskapene.

Men de siste årene har Black Friday vært blant de verste ulykkesdagene i trafikken. Stressende bilister på vei til og fra butikker og kjøpesentre har medført økt risiko for trafikkulykker.

2000 trafikkulykker

Ifølge ulykkesstatistikk fra Finans Norge for 2017 er Black Friday ikke lenger blant de verste dagene. Dagen før derimot er ekstrem.

– Torsdag før Black Friday i fjor var det over 2000 trafikkulykker, noe som gjør den til den verste ulykkesdagen på norske veier i fjor.

Det sier Torbjørn Brandeggen, kommunikasjonsrådgiver i Tryg Forsikring i en pressemelding.

Noe av årsaken til at dagen før Black Friday troner øverst på ulykkestoppen i fjor skyldes trolig at det var snøkaos og hålkeføre flere steder i Sør-Norge. Antall trafikkulykker på selve Black Friday endte på 1739, noe som er 12. plass på ulykkestoppen for 2017, ifølge Tryg Forsikring.

Dette er likevel en økning på 28 prosent i forhold til året før. Dessuten er det langt over snittet for andre fredager.

Stress er årsaken

Statistikk basert på skademeldinger viser at stress er den største ulykkesårsaken.

– Folk har dårlig tid og skal gjerne rekke flere butikker i løpet av kort tid. De kjører regelrett i skytteltrafikk for å få med seg flest mulig av salgstilbudene denne dagen. Dette bør en ha i bakhodet nå fredag og heller forsøke å ta det med ro bak rattet, sier Brandeggen.

Parkering på Storbyen kjøpesenter.

Parkering på Storbyen kjøpesenter. Foto:

Det var flest ulykker mellom klokken 13 til 13, etterfulgt av rushtidene 08–09 og 16–17. Den verste «bulketimen», påkjørsler av kjøretøy i lav hastighet, var imidlertid mellom klokken 14. og 15.

Huskeliste

Tryg Forsikrings beste råd er faktisk å la bilen stå torsdag og Black Friday hvis du kan. Men skulle behovet bli for stort har de fire anbefalinger før du starter bilen i førjulsstresset:

1. Unngå de store kjøpesentrene dersom du har mulighet.

2. Parker bilen langt fra inngangspartiet, gjerne der de aller fleste helst ikke vil parkere. Da er sjansen for sammenstøt minst.

3. Rygg inn når du parkerer. Da har du oversikt over trafikkbildet når du skal ut.

4. Ved ulykke: Sjekk med ditt forsikringsselskap om du kan unngå bonustap ved parkeringsskade som andre har skyld i.

Artikkeltags