Gå til sidens hovedinnhold

Her er fire steder som serverer kvalitetskaffe langs E12 - en av disse serveres også verdens dyreste kaffe

Artikkelen er over 3 år gammel

Kaffe er som vin. Den skal luktes og smakes på, samtidig som den skal være riktig temperert.

Blå Vegen

Ifølge disse entusiastene er kaffe en levende drikke som man skal ta seg god tid til å nyte. Etter hvert som temperaturen synker, blir du tatt med på en reise fylt med gode smaker. Her finner du fire kaffebarer som er verdt et besøk.

Munin Coffee Roasters – Mo i Rana

Det nyoppstartede kaffebrenneriet i Mo i Rana holder til i Furuholmgården i sentrum og eies av Howar Johnsen og Espen Kalkenberg. De selger kvalitetskaffe, både over disk og til lokale kafeer, samt interiørbutikken IHUS studio. De brenner all kaffe selv og tar inn kaffebønner fra ulike leverandører.

Nå har de blant annet inne kaffe fra Honduras, Colombia og Etiopia, Guatemala og Kenya. Munin leverer kurs og serveringsoppdrag, samt skreddersyr kaffeventer. De har planer om å åpne en liten kafé inne i bryggelokalet når de får serveringsbevilgning. Det er likevel fullt mulig å komme innom for en prøvesmak.

Saken fortsetter under bildet.

 

Familjen – Tärnaby

I Tärnaby, langs E12 finner du Familjen. De serverer hjemmelaget mat og kvalitetskaffe. Eier og daglig leder, Ola Söderlund jobber kun med lysbrent kaffe som han ofte brygger for hånd. I og med Familjen ikke brenner selv, har de mulighet til å velge brennerier og kaffebønner som de syns er bra og spennende.

Helt siden stedet åpnet, har de kjøpt bønner fra Budhas kaffe och rosteri i Lycksele på grunn av den spesielle stilen de har på brenningen. Söderlund prøver ut forskjellige leverandører ut fra hva han selv vil drikke, og har hatt inne kaffe fra flere verdenshjørner. Familjen utforsker hele tiden kaffeverden for å tilegne seg kunnskap og kvalitetsprodukter.

Saken fortsetter under bildet.

 

Budhas kaffe och rosteri – Lycksele

Denne sjarmerende kaffebaren finner du i et gammelt hus, midt i sentrum av Lycksele. Kaffebaren er ikke hvilken som helst, i fjor ble de kåret av Whiteguide til Sveriges beste kaffebar og året før kom de på tredjeplass. Lokalet er ikke så stort, men veldig koselig.

Eierne er Budhas Sutedja og kona, Katarina Johansson. Sutedja brenner kaffen selv og bruker kun lysbrent kaffe. Her skal du ta deg tid til å nyte den komplekse drikken og dersom noen kommer innom og har det veldig travelt, ber Sutedja dem heller ta et glass med vann. Selv om paret også selger ferske kaker, mener Sutedja at disse skal nytes før eller etter et glass med spesialkaffe.

Costas of Sweden – Umeå

Ligger i første etasje i kjøpesenteret, UTOPIA midt i Umeå sentrum. Kaffebaren er en stor øy med barstoler rundt. Eieren, Costas Pliatsikas har markert seg høyt på vinnerlister i barista-konkurranser verden rundt, i tillegg har han vært dommer i en internasjonal smakskonkurranse.

Kaffebaren tilbyr et bredt utvalg spesialkaffe, samt gode kaker. Pliatsikas har et eget brenneri i sentrum og tar ifølge han selv kun inn den beste kvalitetskaffen. På menyen har han også verdens dyreste kaffe. Kaffen brygges i en såkalt Steam punk.

Her styres alt elektronisk slik at metall-mikrofiltre gjør den manuelle bryggingen. Denne typen finnes bare to steder i Sverige, og er en av de mest avanserte kaffebryggerne i verden.

 

Kommentarer til denne saken