Det finns mange sikre tegn på at vinteren er i anmarsj. Mens noen ser mørkt på dagene stadig blir kortere, er det andre som gnir seg i hendene og børster støv av fotoutstyret.

Vintermånedene er høysesong for dem som mer enn gjerne springer omkring i mørket på kalde kvelder for å få fanget det fargespillet på himmelen.

Flere faktorer

Nordlysfotografene i Rana har hatt en god start på sesongen. Flere kvelder har nordlyset bredt seg over himmelen og vært godt synlig helt inn i sentrum.

– Med nordlyset må bare passe på å hive seg rundt når sjansen byr seg, forklarer fotograf Lars Solbakken.

– Det er mye som skal klaffe for at forholdene skal ligge perfekt til rette for nordlysfotografering. Det er selvsagt viktig at det er skyfritt og det bør helst være så lite lysforurensning som mulig, forklarer Solbakken.

Den viktigste faktoren er likevel selve nordlyset spiller på lag.

– Det finnes flere forskjellige apper som gir indikasjoner på hvordan nordlyset oppfører seg, forklarer Solbakken. Disse fungerer som en slags værmelding for hvor og når man kan håpe å få et glimt av lyset.

Spesielle opplevelser

– Når sjanser byr seg er det bare å komme seg ut, sier Solbakken, som gjerne fotograferer nordlyset over Mo sentrum oppe på Fageråsen.

Om forholdene ligger til rette kan nordlyset by på helt spesielle naturopplevelser.

– Å komme hjem med et skikkelig blinkskudd er som å få med seg et jakttrofe. Det er en fantastisk følelse man lever lenge på, smiler Solbakken.

Reiselivsnæringa i Rana håper denne typen naturopplevelser skal trekke flere turister til regionen også i vintermånedene.

– Forholdene ligger til rette i Rana og vi jobber for at aktørene i reiselivet skal kunne satse på å tilby opplevelser rundt det å oppleve nordlys, sier reiselivssjef Torbjørn Tråslett i Helgeland Reiseliv

På vei opp mot Mofjellet finner man flere ivrige nordlysjegere på post.

– Man trenger egentlig ikke all verden til utstyr, mener Solbakken.

– Det viktigste er at man er ivrig og har litt tålmodighet, mens han står parat med fotoapparatet og venter på at grønnskjæret over sentrum skal få fart på seg.