Gå til sidens hovedinnhold

En eventyrlig reise i en fjord uten fastboende siden før istiden

Artikkelen er over 3 år gammel

– Vi må få Rødøy på kartet, det er virkelig et eventyr og en lekeplass for voksne, sier Ståle Vonstad, leder for Polar Camp.

BLÅVEGEN

Selv tilbyr Vonstad unike båtturer fra Hilstad ved Kilboghamn. Med båt kan du besøke Nordfjorden for å oppleve Svartisen Nasjonalpark. Sel, ørn og hval kan bli en del av opplevelsen.

– Nytt av året er at vi kjører busser fra Mo i Rana til Hilstad på lørdager. Hver lørdag kjører vi båtturer, enten det er 2 eller 50 passasjerer, sier Ståle Vonstad.

– Vi må jo få til litt liv, legger han til.

Sporadisk

Tidligere har båtreisene gått sporadisk, etter ønske fra grupper og passasjerer.

– Vi kjører også turer utenom lørdagene om man er en stor nok gruppe, forteller han.

Kapasiteten på Polar Camp sin båt er opp til 47 passasjerer. Men om flere ønsker å være med vil Lovund Skyss sette inn ekstrabåt på turen.

Båtturen går fra Polar Camp på Hilstad, videre til fossefallet Nattmoråga, et fossefall på 300 meter.

– Polarsirkelen treffer land akkurat i Nattmoråga, så der pleier vi å sette snuten på båten innover å gi passasjerene en skikkelig Polarsirkeldåp, forteller Vonstad, og legger til at med en dybde på 145 meter i havet, kunne også Hurtigruta lagt til der.

Ikke fastboende

Videre inn i Nordfjorden man kan være heldig å se sel og hval. Nordfjorden er en spesiell fjord. Fjellene strekker seg opp fra havet i en høyde på 1500 meter. Her inne er Saltfjellet-Svartisen nasjonalpark. På fjelltoppene ligger Svartisen, Norges nest største isbre.

– I Nordfjorden har det ikke bodd fastboende siden før istiden, det finnes ingen dekning, det er Nord-Norges svar på Hardangervidda.

– Det er også en egen selkoloni som har vært der urørt helt siden istiden, sier Ståle Vonstad.

Kommentarer til denne saken