Tjener 100 millioner i året på å selge blant annet treski: – Det er et stykke håndverk fra begynnelse til slutt

Tilbehør: Tegsnässkidan selger alt av tilbehør til ski.

Tilbehør: Tegsnässkidan selger alt av tilbehør til ski.

Artikkelen er over 3 år gammel

Tegsnässkidan holder den tradisjonelle treski-produksjonen i hevd. Skiene er spesiallaget for å ta seg frem i løssnøen på fjellet.

DEL

Blå VegenTegsnässkidans historie går hele 110 år tilbake i tid.

– De første 90 årene var det bare en skifabrikk, men i 96 kjøpte jeg og en annen selskapet. Da bestemte vi oss for å åpne opp for et større marked innen trevarer. Jeg solgte firmaet til mine tre sønner for noen år tilbake, forteller selger Tomas Nilsson.

Noe av det som skiller tegsnässkiene fra andre ski, er den spesielle tuppen. Designet har ikke endret seg mye siden de første skiene ble produsert. Den karakteristiske spisse tuppen var opprinnelig laget for at man skulle kunne feste en kniv der når man var på jakt.

– Skiene er i hovedsak løssnøski og har et lavt spenn, noe som gjør at spissen trykkes opp av snøen. Bindingen sitter også lengre frem på skien og gjør de baktunge. De passer alle som skal gå på tur i fjellet, men mange bruker de på jakt, sier Tomas Nilsson.

Varer en mannsalder

Skiene er bygget opp av bjørk med hickorykant og finnes i to bredder; 75 mm og ekstreme jaktski på 95 mm. Lengden måles i fot og kommer i 6 fot (180 cm) til 9 fot (270 cm).

Hvert år produserer de 1000 par treski.

– Det er 52 momenter for å gjøre klar en ferdig ski. Det er et stykke håndverk fra begynnelse til slutt. Skiene varer en hel mannsalder. Det er jo nesten et problem for oss at de aldri blir utslitte, ler Tomas.

Vedlikeholdet er enkelt. Er det nullføre og underfrysing holder det å dra over med et stearinlys for å slippe klabbeføre.

– Skiene skal behandles med ren tjære, noe vi også selger. Vi har en modell som ikke trenger annet enn å oljes en gang i året, og det er en steinhard tresort som heter bankiray wood, sier han.

Skiene eksporterer de hovedsakelig til Norge og Finland. De har om lag syv utsalgssteder i Norge. Nærmeste utsalg ved Mo i Rana er Sportringen i Hemavan. Men man kan også handle ski inne på fabrikken i Tegsnäs. Tegsnässkidan selger også det meste av tilbehør, slik som skisko, teleskopstaver, bindinger og ekte tjære.

Stort volum

Fabrikklokalet er nesten 3000 kvadratmeter og de forbruker 44000 kubikkmeter tre per år. Bedriften har 20 ansatte og omsetter årlig for 100 millioner svenske kroner.

Fabrikken produserer også Tegsnäshus, Jörnkängan sko, byggemateriale, og spesialemballasje. I tillegg til det meste av skitilbehør.

TEGSNÄSSKIDAN

Selger trevarer for 100 millioner svenske kroner hvert år.

De er kjent for de karakteristiske designet på skiene som gjør de unike i løssnø på fjellet.

Artikkeltags