Gå til sidens hovedinnhold

Her får du verdens dyreste kaffe - hver servering koster 499 SEK: - Den mest aromatiske og komplekse kaffen som finnes

Artikkelen er over 3 år gammel

På Costas of Sweden i Umeå selger de verdens dyreste kaffe. Den hevdes å ha blitt solgt på auksjon for om lag 40.000 kroner per kilo.

Blå vegen

Det er eier av plantasjen Ninety Plus Geisha Estates i Panama, Jose Alfredo som står bak de eksklusive Geisha-kaffebønnene som opprinnelig kommer fra Etiopia. De skulle vise seg å gå i historiebøkene som den dyreste kaffen som noen gang er solgt.

Costas Pliatsikas er en trofast kunde av leverandøren og fikk derfor kjøpt inn 10 kilo til kaffebrenneriet, Costas of Sweden som han eier midt i Umeå. Nå har han bare to kilo igjen, for selv om han tar 499 svenske kroner per servering, er det mange som gladelig blar opp hundrelappene for en smak.

– Denne kaffen viser at folk er villig til å betale for noe som er helt unikt, sier han og understreker at han ønsker at kundene kommer i kaffebaren for å nyte denne kaffen.

– Vi har innimellom solgt 40 til 50 gram over web-shopen vår, men jeg ønsker at den skal konsumeres her, sier han.

Full av smak

Han er en av få i verden som har denne kaffen og den er ikke lett å få tak i.

- Det er den mest aromatiske og komplekse kaffen som finnes, sier han.

Pliatsikas understreker at man ikke skal drikke kaffen når den er for varm. For hver grad kaffen synker i temperatur, kommer det nye smaker fram. For de med en velutviklet smakssans kan de kjenne smak av både melon, blomster og aloe vera, kiwi, pasjonsfrukt og så videre på denne særdeles eksklusive kaffen.

– Det er kun naturlige smaker i denne kaffen. De modne bærene inneholder mye naturlig sukker og har blitt behandlet i en spesiell prosess, sier han.

Saken fortsetter under bildet.

 

Følsom råvare

– Hver celsiusgrad i røstingen (brenningen) setter preg. Man skal hente fram de beste smakene som allerede finnes i bønnene. Gjør man én feil der, eller under selve bryggingen av kaffen, smaker den ikke like godt. Dette er en svært følsom råvare, understreker Pliatsikas.

Denne kaffen brygges på 92 grader og det brukes kun 20 gram per kanne.

Geisha-kaffen med disse kaffebønnene er ranket på kvalitetsskalaen til 97 poeng, og er ifølge Pliatsikas noe av det høyeste noen gang.

– Kaffe generelt inneholder 800 aromatiske smaker og er en av de mest komplekse råvarene som finnes. Den inneholder nesten dobbelt så mange aromatiske smaker som det vin gjør, sier Costas Pliatsikas.

Fakta

Ifølge Costas Pliatsikas gikk den dyreste kaffen som noen gang er solgt på auksjon for 5001,50 amerikanske dollar per kilo. Den selges i Umeå på kaffebaren, Costas of Sweden, som et av få steder i verden.

 

Kommentarer til denne saken