Gå til sidens hovedinnhold

Intens toppjakt: – Det er slik en frihetsfølelse å bare legge ut på tur

Artikkelen er over 3 år gammel

Under Fjällöparfesten er det konkurranser i fjell og terreng, både for store og små.

BLÅVEGEN

Beina er slitne og hodet ørt når de nærmer seg den 20. timen ute i fjellterrenget i Hemavan. Hvor mange topper de har besteget, og hvor mange kilometer som ligger bak dem har de nesten mistet tellingen på.

– Det er ganske slitsomt å være ute og konkurrere så lenge. Men det er verdt det, forteller Cajsa af Ekenstam.

Hun forteller om hvordan det kjentes da hun og ektemannen Johan for sjette gang i fjor var med på Hemavan24, en unik naturopplevelse som finnes på den andre siden av grensen.

Poengsanking i fjellet

Konkurransen går ut på at to og to skal samle så mange poeng som mulig i løpet av 24 timer.

Måten man sanker poeng på er ved å bestige ulike topper som finnes på et kart man får utdelt ved startlinjen.

De ulike toppene på kartet gir ulike poeng, og en står helt fritt til å velge selv hvor mange topper en vil bestige, og hvor langt en vil gå i løpet av konkurransen.

– Det er det som er den største sjarmen med konkurransen. Alle kan delta, uansett utgangspunkt, forteller Cajsa.

Det viktigste en må passe på, er tiden. Er du ikke tilbake til målgang innen 24 timer får du nemlig fradrag i poengene du har samlet inn.

For hele familien

Hemavan24 foregår 28. og 29. juli, og er en del av Fjellöparfesten. I tillegg til denne konkurransen vil Fjällvinden tough kidz og Fjällvinderterrängen også finne sted 29. juli.

I Fjällvinden tough kidz kan også barna få kjenne på hva Hemavan har å tilby av fjell og natur, men i en skala som er overkommelig for selv de minste.

Fjällvinderterrängen er et terrengløp som strekker seg 10 kilometer mellom Laisaliden og Hemavan. Til slutt ender alle tre konkurransene ved samme målområde, og der vil det bli premieutdeling og en skikkelig folkefest. Cajsa er ikke i tvil om hun og mannen kommer til å delta på Hemavan24 i år også.

– Det er vanskelig å slutte, forteller hun.

– Det er slik en frihetsfølelse å bare legge ut på tur med en lett sekk for så å kunne ferdes fritt og langt, legger hun til.

 

Kommentarer til denne saken