Gå til sidens hovedinnhold

Har suksess med yoga forbeholdt menn i Rana

Artikkelen er over 3 år gammel

På mandagskveldene har yogalærer Leammuid Biret Ràvdnà en klasse kun forbeholdt menn. Det har vist seg å være populært, og flere har fått opp øynene opp for denne treningsormen.

I et rom med dempet belysning og stearinlys står 10 barfote menn i en alder fra om lag 30 til 60 år inne på Yogabiret studio. De er klare til å gå i gang med en halvannen times yoga økt hos Leammuid Biret Ràvdà (Biret).

Flere har vært med helt siden hun startet «manneyogatimene» for halvannet år siden. Nå er hun på sitt fjerde semester og opplever at de som begynner, gjerne ønsker å fortsette, samtidig som det stadig dukker opp nye fjes.

Selv om noen ser på yoga som noe rart og alternativt opplever Biret at de fleste som velger å prøve det noen ganger, blir av en annen oppfatning. Før og etter yogatimen leser alle opp et mantra på et språk som er ukjent for de fleste nordmenn.

– Noen tror at mantra er noe religiøse greier, men det er det ikke med mindre du selv ønsker at det skal være det, sier Biret og fortsetter:

– Vi sier de samme mantraene hver gang og dette gjør vi for å takke de som har ført ashtanga yogaen frem slik den er i dag. Samtidig kobler du deg inn i yogamodus. Etter timen takker du og ønsker fred i deg selv og til de rundt deg.

 

Fokus på bevegelighet

Biret underviser for det meste i ashtanga yoga. Det er en av de mest fysisk krevende yoga-formene som finnes, og under timen renner svetten og vinduene må åpnes. Hun legger opp timen annerledes i den reine manneklassen enn hva hun gjør ellers.

– Menn har som regel styrken som trengs til å utføre øvelsene på grunn av kroppsbyggingen deres, men de trenger å bli mer fleksible. Derfor fokuserer jeg mer på bevegelighet og legger til noen ekstra øvelser rundt det, forteller hun.

 

Fikk bedre rygg

Fysioterapeut Harald Adolfsen har gått på yogatimene i ett år. Han merker stor forskjell fra da han først begynte.

– I yoga blir man presset til å jobbe med kjernemuskulaturen. Jeg har fått en bedre rygg etter at jeg begynte her. Jeg trener også karate og med yogaen i bunn hjalp det meg til å nå svart belte, forteller han.

Ken Halsen er på sin første yogatime og er helfrelst.

– Jeg syns det var veldig bra. Jeg har behov for å bli smidigere og mer myk i kroppen, samtidig ønsker jeg en indre ro om man kan si det, sier Ken og legger til at det dirret godt i musklene under flere av øvelsene.

– Jeg kommer helt klart til å fortsette på disse yoga-timene, sier han.

 

Etter de fysiske øvelsene er det savasana. Da skal kroppen heale seg selv og man faller i en dyp hvile.

– Det er en utfordring for folk i dag å slappe av. Mange tror at de får hvile når de ligger på sofaen og ser TV, men man blir bombardert med inntrykk. I yoga blir man kjent med sitt indre og man lærer seg å være i nuet, sier Biret.

Timen avsluttes ikke før mantraet er lest og hjemmeleksen er å drikke masse vann.

yogabiret studio

Leammuid Biret Ràvdnà driver Yogabiret studio. Hun er høyt utdannet innen Ashtangayoga.

 

Kommentarer til denne saken