Bodø er klar til å hjelpe om Træna, Værøy og Røst må evakuere sin innbyggere

Åpner døra: Ida Pinnerød sier det er en selvfølge at Bodø skal kunne hjelpe dersom det skulle bli aktuelt med en masseevakuering fra øykommunene.

Åpner døra: Ida Pinnerød sier det er en selvfølge at Bodø skal kunne hjelpe dersom det skulle bli aktuelt med en masseevakuering fra øykommunene. Foto:

Hvis man kommer i en situasjon hvor øyene må evakuere som følge av smitteutbrudd, står fylkeshovedstaden klare til å hjelpe.

DEL

[AVISA NORDLAND] Det var NRK Nordland som mandag kveld skrev at fylkesmann Tom Cato Karlsen har bedt øykommuner planlegge for et verst tenkelig scenario.

– Får du for eksempel smitte blant 25 til 40 prosent av innbyggerne, og smitte blant helsepersonell og politisk og administrativ ledelse, så kan samfunnet på mange måter kollapse i en periode. Da er det viktig å tenke på hva vi gjør, sa Karlsen til NRK.

Fylkesmannen har i flere møter med kommunene planlagt for flere mulige utfall, deriblant masseevakuering.

– Nå vil jeg ikke svartmale eller skremme noen. Men det er viktig for kommunene å planlegge for det verste. Hvordan skal man da evakuere? Det er den diskusjonen vi har hatt med kommunene, sier Karlsen.

Mandag kveld skrev Bodø-ordfører Ida Pinnerød et Facebook-innlegg hvor hun åpner døra for nabokommunene.

– Det er en selvfølge at vi som er nærmeste store kommune stiller oss positive til å hjelpe, og derfor planlegger også vi for et eventuelt mottak av disse. Slik jobber vi med beredskapsplanlegging her i den herlige, men også utfordrende nordlandske geografien. Men vi håper selvsagt at det er tiltak som vi ikke trenger å iverksette.

Nordland er som kjent foreløpig i en gunstig situasjon, slik smittevernlege i Bodø kommune, Kai Brynjar Hagen har skissert. Det totale antallet smittede er oppe i bare 48 i fylket, og antall nye smittede har sunket flere dager på rad. Alle håper selvsagt situasjonen skal vedvare.

– Vi sitter litt i vår egen glassboble her ute, og ser de store lidelsene ute i verden. Det går plutselig opp for deg at det kan bli snakk om å evakuere store deler av kommunen. Da får du frysninger nedover ryggen. Vi håper vi ikke får det over fjorden, sier Træna-ordfører Jan Helge Andersen (Ap) til NRK.

Artikkeltags