Gå til sidens hovedinnhold

Gikk opp 40 kilo og utviklet diabetes i Bodø fengsel – nå saksøker han staten

Artikkelen er over 2 år gammel

[AVISA NORDLAND] Bjørn Rosander fra Kristiansand soner en dom på åtte år i Bodø fengsel etter å ha kjøpt og oppbevart narkotika.

Men oppholdet i nord har bydd på store fysiske utfordringer for sørlendingen. For etter halvsonet dom er helsa hans blitt så ille at han nå går til sak mot staten.

Det melder NRK Nordland mandag.

Før Rosander kom til Bodø, slet han med migrene som han behandlet med muskelterapi. I fengselet er han derimot satt på store doser medikamenter som igjen bidrar til at han går opp i vekt. Dette kombinert med lite fysisk aktivitet, har gjort at han har gått opp 40 kilo, utviklet diabetes og fått et skyhøyt blodtrykk.

– På det meste har jeg fått 1600 tabletter i måneden. Jeg har fått så mye medisiner at jeg føler jeg har blitt mer ødelagt, sier Rosander til NRK.

Tåkesyn

Derfor saksøker han staten og krever erstatning for den forverrede helsa.

– Jeg ligger stort sett på et mørkt rom, med tåkesyn og hodepine. Generelt sett har jeg lite lyst til å våkne om morgenen, så ille er det, forteller Rosander.

– Jeg er dømt til frihetsberøvelse, ikke tortur. På det verste kjennes dette faktisk ut som tortur, legger han til.

Ifølge Rosanders advokat, Kjell Myrland, er den innsatte i så dårlig forfatning at han ikke er i stand til å møte i retten for å forklare sin egen sak.

– Han har blitt vesentlig dårligere. Vi går til sak mot staten for å kreve en kompensasjon, men like viktig er det å få belyst situasjonen til innsatte i norske fengsler, sier Myrland.

Kan bli verre

Ifølge Hege Sivertsen Andreassen, som er lege og har det medisinske ansvaret i fengselet, står Rosander i fare for å bli enda verre.

– Utfordringen, spesielt hos innsatte, er at deres oppfatning av hva som er riktig hjelp, ikke nødvendigvis er det samme som min medisinske vurdering, sier Andreassen.

Bodø fengsel har ikke ønsket å uttale seg om saken overfor NRK. Advokat Myrland opplyser til NRK at stevningen fremdeles er under arbeid, og derfor enda ikke er sendt.

Kommentarer til denne saken