Astrids katt døde for to uker siden. Onsdag døde også hunden hennes av det samme

Av
Artikkelen er over 4 år gammel
DEL

– Det er ufattelig trist, forteller eier Astrid Skogstad Bjørnmyr fra Bodø som torsdag postet følgende på sin facebook-profil:

Bare to uker etter vi mistet katten vår fikk min aller beste turkompis og venn Leah samme symptomene. Det gjør ekstremt vondt å tenke på at hun nå er gått bort.

Årsaken til at tre dyr ble til en på to uker er utstyr etter utearbeid som har stått uansvarlig håndtert i nabolaget. Ber nå alle om å tenke seg godt om før de lar white-spirit, malingstynner eller andre farlige stoffer stå ute uten oppsyn. Vi har ingen fler å miste

Døde av nyresvikt

Katten til Bjørnmyr døde for to uker siden. I går kveld fikk hunden hennes akkurat de samme symptomene som katten hadde før den døde.

– De kastet opp, ble forvirret, fikk kramper og mistet evnen til å gå. Begge døde av nyresvikt, forteller hun til Avisa Nordland.

Til tross for at hun tok med hunden til dyrlegen med en gang, var det ikke noe de kunne gjøre.

– Forgiftningen vises ikke på blodprøver og dyrlegene må vite nøyaktig hva de har fått i seg før de kan gi motgift, forteller eieren.

Vær forsiktige

Bjørnmyr forteller at en nabo hadde observert hunden hennes drikke av noe som sto i en av nabohagene.

– Vi fant en boks med noe væske i. Jeg tror det er enten white-spirit eller malingstynner. Det eneste vi vet er at det er brukt i forbindelse med maling og at det trolig har stått der en stund. Vi skal sende det inn til analyse for å finne ut hva det egentlig er, sier hun.

Nå oppfordrer Bjørnmyr alle til å være forsiktig med hva de har stående rundt husveggene sine.

– Det er ingen som har gjort det her med vilje og det er trasig for alle sammen, forteller hun og legger til:

– Men folk må tenke seg om en ekstra gang før man lar sånne ting stå ute, både med tanke på barn og dyr. Jeg ønsker ingen den samme opplevelsen som jeg har hatt.

– Ikke vent og se

Veterinær og klinikkleder ved Evidensia Bodø Dyresykehus, Hanne Myrnes bekrefter at man ikke kan se hvilken gift dyr har fått i seg via en vanlig blodprøve.

– Det er mye forskjellig man kan bli forgiftet av. Prøv å undersøk hva dyret har fått i seg, da er det mye enklere å gjøre noe med, sier hun.

Klinikkleder forteller at det viktigste man kan gjøre er å dra til dyrlegen så fort som mulig, og ikke avvente og se.

– Hvis man mistenker at dyret har blitt forgiftet, ta med det med til veterinær. Da vil vi få dyret til å kaste opp for å se mageinnholdet, og deretter gi medikamenter til symptombildet, forteller hun.

Myrnes forklarer videre at ved forgiftning kan man ofte se at lever- og nyreverdier er høye.

– Det man derimot kan se på vanlige blodprøver er hvordan organene fungerer og mengder og typer blodceller, noe som kan gi et bilde av hvilke skadevirkninger et giftstoff har forårsaket, forteller hun. Og i noen tilfeller peke i retning av bestemte giftstoffer, sier hun.

Artikkeltags