Gå til sidens hovedinnhold

40 båter demonstrerte mot oppdrettsanlegg i Bodø. - Vi hadde ingen planer om å gjøre skader eller angripe

Artikkelen er over 4 år gammel

[Avisa Nordland] - Aksjonen er et resultat av voldsomt lokalt engasjement og økt forståelse av hva som skjer med fjorden, sier initiativtaker Ulv Holbye til Avisa Nordland.

Lørdag aksjonerte 40 båter fra folkeaksjonen Rein Mistfjord i Mistfjord, for å vise at de tar sterk avstand fra oppdrettsanlegget som eies av GIFAS.

- Vi inviterte folk med båt til å demonstrere utenfor oppdrettsanlegget i bukta ved Hallsteinhamn. Hele greia vart å vise at absolutt hele fjorden, nordsia med flere, tar sterk motstand mot deres tilstedeværelse i fjorden, sier Holbye.

- Flere enn i fjorden

Ifølge initiativtakeren ble alle bedt om å kjøre ut med båtene sine med paroler og bannere, og å stille seg rett utenfor sikkerhetslinja til anlegget.

- Vi hadde ingen planer om å gjøre skader eller angripe, heller tvert imot. 40 båter sto fint på rekke og rad, og med tre til fire personer i hver båt, var det minst 150 personer som demonstrerte. Det er flere enn innbyggerne i fjorden, forteller han.

- Det er den verst tenkelige plasseringen av oppdrettsanlegg. Vi mener at GIFAS seiler under falsk flagg. De ble opprettet av offentlige midler, men de kommer ikke hit for å forske. De er nå en reinspikka pengemaskin, sier Holbye.

Sendte nødraketter

Fra talerstolen snakket Holbye om konsekvensene av oppdrettsanleggets plassering.

- Jeg hadde den mest fantastiske talerstolen, dekket på en fembøring fra Kjerringøy. Vi sendte også opp nødraketter for å markere at det er fare i fjorden.

Han påpeker at dette var avklart med både politiet og Hovedredningssentralen i forkant av demonstrrasjonen.

- Alle hadde fått instrukser om hvordan de skulle oppføre seg, så det gikk veldig greit.

- Hele næringskjeden dør ut

Dersom oppdrettsanlegget får fortsette å være i fjorden, frykter han at alt liv i fjorden kommer til å dø ut.

- Anlegget produserer like mye avføring som en by på 30.000 mennesker. Bunnen rundt anlegget ødelegges fullstendig, men det verste er de lettoppløselige næringssaltene som fører til algeoppblåsning. Når algene dør og kommer til bunnen, konsumerer det oksygen og fjorden kveles. Fjorden har dårlig utskifting av vannmasser, og oksygennivået blir stadig lavere. I dag er den på rundt 30 prosent, men når den kommer ned til 20 prosent, dør hele næringskjeden i fjorden, sier han.

Kommentarer til denne saken