Ferge med 168 om bord slepes til Bodø etter røykutvikling

Gassferga Landegode med 168 ombord i trøbbel utenfor Bodø. Slepes av redningsskøyta.

Gassferga Landegode med 168 ombord i trøbbel utenfor Bodø. Slepes av redningsskøyta. Foto:

Av og
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

Avisa Nordland: Gassferga «MF Landegode» er nå under slep på vei til Bodø, etter at varmgang i en hjelpemotor ga røykutvikling ombord.

– Situasjonen er under kontroll, sier pressemedarbeider Knut Haarvik ved Hovedredningssentralen i Nord-Norge.

Halvtime etter avgang

Rundt en halv time etter at bilferga «MF Landegode» hadde gått fra Moskenes onsdag morgen med kurs for Bodø fikk ferga motorproblemer. Torghatten Nord sendte pressemelding om at ferga ville bli forsinket grunnet tekniske problemer klokka 08.44.

09.16 Bodø kystradio melding om at ferga hadde motortrøbbel. Klokken 09.47 ble alle tilgjengelige ressurser sendt til ferga, etter at Hovedredningssentralen mottok melding om røykutvikling ombord.

– Det var ikke brann ombord men av hensyn til sikkerheten for de 155 passasjerene og mannskapet på 13 ble alle tilgjengelig ressurser ble dirigert ut til havaristen. En redningsskøyte fra Bodø, Odd Fellow 3, og en fra Ballstad, Det Norske Veritas, kom raskt ut til. Kort tid etter ble et redningslag fra Salten Brann er satt ombord fra et Sea King redningshelikopter i tilfelle det skulle oppstå brann, opplyser Haarvik til Avisa Nordland.

Røykutvikling

Torghatten Nord som drifter ferga sendte ut bilferga Bodø fra Bodø. Forskningsskipet Johan Hjort er også dirigert til havaristen dersom det skulle oppstå behov for evakuering.

"Landegode" på tur inn til Bodø fra Moskenes. Statens vegvesen vil beholde Moskenes som anløp.

"Landegode" på tur inn til Bodø fra Moskenes. Statens vegvesen vil beholde Moskenes som anløp. Foto:

– Det har vært røykutvikling i maskinen, men ingen brann. Redningsskøyta «Odd Fellow III» er kommet fram, og «Det Norske Veritas» er straks ved havaristen. I tillegg har vi dirigert « Johan Hjort» og «Bodø» til havaristen. Dette for å være i forkant hvis det skulle bli behov for evakuering, noe ingenting tyder på. Sea Kingen har satt røykdykkere fra Bodø ombord. Også dette for å være i forkant. Foreløpig ser det ut som situasjonen er under kontroll, forklarte redningsleder Frode Iversen ved HRS til Lofotposten tidligere onsdag formiddag.

Tatt under slep

Klokken 11. 42 var «Landegode» tatt under slep av redningsskøyta «Det Norske Veritas». Den vil slept til Bodø.

Det er godt vær med lite vind i området og situasjonen vurderes å være under kontroll, poengteres det fra Hovedredningssentralens side like etter klokken 12 onsdag.

Det ser ut til at situasjonen har utviklet seg fra man først ble oppmerksom på de tekniske problemene.

– Jeg kan tenke meg at vi lå rundt fem minutter uten framdrift. Deretter begynte ferga igjen å sige sakte, og når går vi med rundt 11 knops fart. Det er stilla og ingen dramatikk. Kapteinen opplyste over høyttaleren at det var et gassrør som hadde sprunget lekk. Han opplyste at de nå bruker hjelpemotoren, og regner med å ha utbedret feilen i løpet av en liten time, fortalte en passasjer til Lofotposten litt før klokken halv ni onsdag morgen.

MF Landegode

* gassdrevet bilferge bygd i Gdańsk i Polen i 2012 for rederiet Torghatten Nord.

* 96 meter lang, 5695 bruttotonn.

* overlevert den 4. oktober 2012 og var planlagt for å trafikkere Vestfjorden mellom Bodø og Moskenes fra den 1. januar 2013.

* MF «Landegode» er den første gassferga i Nordland og regnes, sammen med MF «Værøy», blant de mest moderne i Norge.

* Passasjerkapasitet: 390

kilde: Torghatten og Wikipedia

Artikkeltags