Gå til sidens hovedinnhold

- Bodø blir ikke Europeisk kulturhovedstad

Artikkelen er over 2 år gammel

- Staten kommer ikke til å støtte Bodøs søknad om å bli kulturhovedstad.

Avisa Nordland: Det sier kulturminister Trine Skei Grande til Avisa Nordland tirsdag morgen.

- Det er særlig to grunner til det. Vi synes ikke søknaden er godt nok utformet, og byen mangler en god nok økonomisk plan for de private midlene som skal til. Staten kan ikke gå inn med 100 millioner kroner når ting er så usikkert som nå.

Statsgaranti

Dette betyr i praksis at Bodø kan glemme å bli kulturhovedstad i 2024.

Statsgarantien er avgjørende for å bli vurdert av EU.

- Bodø må gjerne søke igjen i 2027, men det kan bli en bykamp da. Jeg vet at Trondheim skal søke for 2030 og de har allerede et godt fundament for sin søknad. Det er bare en by fra Norge som kan få innen 2030.

- Må få mer informasjon

Kulturminister Trine Skei Grande var i møte med blant annet rådmannen tidligere i høst og uttrykte bekymring for søknaden.

- Jeg har ikke fått noen tilbakemelding etter møtet. Skal Bodø bli aktuell igjen må vi få mer informasjon på bordet. Nordland har mange store investeringer på kulturfronten og det er viktig å avgjøre hva man skal satse på.

- Hva med tilhengere som sier at den samfunnsøkonomiske gevinsten er enorm?

- Man kan ikke sammenligne seg med Stavanger i 2008. Da var byen midt i sin oljeboom og byen er dessuten mye større. Jeg sier ikke at Bodø ikke kan egne seg, men akkurat nå er det for mye usikkerhet knyttet til den finansielle biten, samt at søknaden ikke er god nok.

Se brevet fra departementet under.

 

Kommentarer til denne saken