Skal du male huset i år? Ta med fargeprøvene ut nå!

Se fargene mot nabohusene og den gråhvite snøen før du velger.

Se fargene mot nabohusene og den gråhvite snøen før du velger. Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Går du med planer om å male huset i løpet av våren og sommeren, gjør du lurt i å teste fargene ute før snøen forsvinner helt.

DEL

(Siste) Når fargen på huset skal velges, er det lett å tenke at det er en jobb som hører de varmere månedene til. Men om du kun vurderer husfargen mot grønne, frodige omgivelser og varm sol, kan du gå på en smell.

– Fargen skal kle alle årstidene. Du må ikke glemme at huset kommer til å stå i gråhvite, ganske fargeløse omgivelser store deler av året. Starter du planleggingen nå, mens det fremdeles er vinter og grått ute, er sjansen størst for å velge rett farge, sier Bjørg Owren, kreativ leder hos ifi.no.

Mange har malt huset grått de siste årene. Og med frodige, grønne omgivelser og blå himmel, gjerne omgitt av røde og gule hus, kan grå hus være riktig så elegant.

– Men husk at fargen på det grå huset vil med en gang fortone seg annerledes mot nakne trær, skitten snø og en grå himmel – og omgitt av tre andre grå hus. Da vil det se mest trist ut. Du bør derfor vurdere fargen mot omgivelsene – både naturen og nabohusene – på ulike tider av året, forklarer Owren.

Selv om du ikke kan basere fargevalget kun på en tur rundt i nabolaget med fargeviften, er det et bra sted å starte.

Saken fortsetter under bildet.

Om sommeren er det lett å glemme at ikke alle dager i året er grønne og fine.

Om sommeren er det lett å glemme at ikke alle dager i året er grønne og fine. Foto:

– Ta med fargeviften ut nå, og se fargene mot den litt skitne snøen og de andre husene rundt. Da vil du kanskje revurdere å male huset grått, sier Owren.

Etter at steg nummer én er utført, kan du male opp prøver av fargene du vurderer på plater, og se dem mot husveggen. For fargene vil se helt annerledes ut på store flater enn på de små fargeprøvene.

– Nå som det fremdeles er minusgrader i store deler av landet, kan du med fordel male oppstrøksprøver på løse kledningsbord i stedet for rett på kledningen. Poenget med å bruke løse kledningsbord heller enn en papplate, er at du da får se fargen på det riktige underlaget. Test mot hjørnet av huset, så ser du fargen bedre mot omgivelsene, tipser Bjørg Owren. (ANB)

Artikkeltags