Maur elsker isopor

Maur tar med seg åtet tilbake til reiret og dronningen hvis giften faller i smak.

Maur tar med seg åtet tilbake til reiret og dronningen hvis giften faller i smak. Foto:

Artikkelen er over 8 år gammel

Isopor er blitt vanlige i husbygging – til stor begeistring for mange maur.

DEL

(Siste) Isopor brukes som isolasjon under støpte flater, men også som del av forskallinger. Maur har lettere for grave ut ganger og reir i isopor enn i tre.

– Hvis isoporen i tillegg befinner seg i nærheten av varmekablene på badet, har maur optimale forhold. Der er de beskyttet og har det varmt nesten året rundt. Maur fikser ikke temperaturer under åtte grader, sier Peter Hjuler i Bayer Garden, leverandør av maurmiddel, til nyhetsbyrået Newswire.

– En måte å bli kvitt dem på kan være å legge ut såkalt granulert åte, et kornete, sukret maurmiddel, som særlig jordmaur liker. Strø middelet direkte ned i maurenes innganger hvis du får til det. Maurene tar åtet med seg til tua, der det begynner å virke, sier Hjuler.

Spiser tre

Har du svært mange maur, er det trolig bedre å ty til profesjonelle skadedyrbekjemperne enn maurmiddel. Tønsberg Skadedyrkontroll har spesialisert seg på maur og maurskader i isopor.

– Når vi åpner opp, kan isoporen være helt gjennomhullet av ganger, med maur i tusentall, sier Kenneth Ervik i Tønsberg Skadedyrkontroll.

Maurene kommer seg inn i isoporen gjennom sprekker i betongen eller utette rørgjennomføringer. Og maursesongen er på sitt mest hektiske nå akkurat nå.

– Et forebyggende tiltak er å tette igjen potensielle innfartsårer. Du bør også huske at flere maurtyper liker seg godt i råteskadet tre. Svekket materiale i bygningen bør byttes eller utbedres, sier Ervik.

Maur beveger seg ofte i stier, der de legger igjen luktspor for å finne tilbake. Mistenker du at et maursamfunn har etablert seg, kan du begynne å lete etter maurstier rundt grunnmuren, spesielt ved hjørnene. Andre aktuelle steder å lete er opp under kledningen, taket, ved vinduer og hjørner.

Forsiktig med stokkmaur

Det er forskjell på maur. Stokkmaur er den eneste arten som kan gå løs på friskt trevirke, ved å grave ut ganger og reir. Andre arter trenger råteskadet materiale for å etablere seg.

– Du skal være forsiktig med å gyve løs på en stokkmaurtue selv. Ved forstyrrelser har de lett for å flytte på seg, sier Peter Hjuler.

Stokkmauren forveksles ofte med skogmaur på grunn av størrelsen. Men det finnes en tommelfingerregel for å finne du ut om det bare er skogsmaur du har med å gjøre:

– Skogsmauren er hissig. Stikker du fingeren bort til den, vil den gå til angrep ved å ta rompa mellom beina og sprute maursyre. Stokkmauren er sky og vil sannsynligvis prøve å flykte, sier han. (ANB)

Artikkeltags