Spår et aldri så lite jordskjelv i boligmarkedet

Av
Artikkelen er over 5 år gammel
DEL

Enkel beregning viser at Finanstilsynets forslag til strammere boliglånsregler vil gjøre det umulig for vanlige nordmenn å skaffe seg ny bolig.

Finansminister Siv Jensen (Frp) oppmyket i fjor (2014) reglene for boliglån via en instruksjon til Finanstilsynet om å la bankene få være fleksible med hensynet til egenkapitalretningslinjen på 85 prosent.

Siden snudde Jensen 180 grader rundt og ba i år om at Finanstilsynet kom med forslag til innskjerpelse av lånereglene.

Jordskjelv

Blant forslagene fra tilsynet er å innføre forskrift om maksimal belåningsgrad på boliglån på 85 prosent. I dag er dette kun retningslinjer, noe som gjør at bankene kan lempe på praksisen. Med en forskrift kan tilsynet straffe banker som forsømmer seg.

Privatøkonom Endre Jo Reite i Sparebanken 1 SMN spår et aldri så lite jordskjelv i boligmarkedet dersom forskriften blir en realitet.

- Egenkapitalkrav på 15 prosent låser ikke bare kundene til banken, men også til boligen. Bare noen få prosent av bankkundene har etter de siste årenes boligprisvekst fremdeles lån over 85 prosent av boligverdien. Disse vil kunne slite med å bytte bank ved nye krav til minimum 15 prosent egenkapital. Samtidig er det en betydelig større gruppe som også blir rammet. Særlig vil de med litt lavere belåning enn 85 prosent kunne få seg en skikkelig overraskelse når de skal bytte bolig, sier Reite til Nettavisen.

Absolutt krav

Ifølge Reite vil en forskrift på minimum 15 prosent egenkapital gjøre at  bankene tar høyde for at en låntaker etter et boligbytte skal være helt sikker på å ha mindre enn 85 prosent belåning. Omsetningsverdi på boligen som selges kan være under takst, noe banker tar hensyn til.

Følgende eksempel viser at du kan bli rammet, selv med 70 prosent belåning.

- De fleste bytter til noe litt dyrere, men selv om du bytter til like dyr bolig kan du havne i trøbbel. Har du lånt 2,8 millioner på en bolig taksert til 4 millioner og skal bytte bolig til 5 millioner vil banken eksempelvis trekke fra 10% på taksten, og du har forsiktig beregnet egenkapital på ca 550.000 etter salgsomkostninger. Det er et absolutt krav at du har 750.000 i egenkapital til boligen du kjøper, og slik vil svært mange oppleve at de selv med lav belåning får problemer med å få mellomfinansiering ved boligbytte, sier Reite.

Regnestykket:
Takst på bolig som selges 4.000.000

- fradrag for usikkerhet 400.000

- lån på bolig 70% 2.800.000

- kostnader kjøp/salg 245.000

= Egenkapital 555.000

Bolig som kjøpes 5.000.000

- maksimalt lån 85% 4.250.000

= Krav til egenkapital 750.000

Du mangler 195.000!

- Tallene viser at bankene enten må fortsette å vise fleksibilitet i forbindelse med mellomfinansiering, eller si nei til å bistå med boligbytter også for store grupper med moderat belåning, sier Reite

Vanskelig i distriktene

Mellomfinansiering er viktig for dynamikken i boligmarkedet, og ikke minst for nybygging. 

For å kunne bestille en ubygget bolig må du ha finansiering på plass, og siden prosjektet kan bli utsatt er det ikke noen reell mulighet å selge først. Slik sett kan begrensninger i belåning faktisk være med på å forsterke ubalansen mellom etterspørsel og tilbud av boliger.

- Det er lett å si at alle bør selge først, og noen banker tilbyr ikke mellomfinansiering. Samtidig er et marked hvor alle selger først svært lite smidig, og færre vil flytte videre til nye boliger fordi de ikke vil starte en boligbytteprosess uten å være sikker på hva de skal flytte inn i. Dette kan særlig være vanskelig i distriktene hvor det er et begrenset boligmarked, sier Reite.

Artikkeltags