Nå kan du stemme fram Gunnhild og Eirik som årets unge bønder

Gunnhild Fagerjord og Eirik Langfors er nominert som årets unge bonde. Dt er 15 igjen i semifinalen, og det er folk som skal stemme fram de fem finalistene.

Gunnhild Fagerjord og Eirik Langfors er nominert som årets unge bonde. Dt er 15 igjen i semifinalen, og det er folk som skal stemme fram de fem finalistene.

Artikkelen er over 2 år gammel

Gunnhild Fagerjord og Eirik Langfors fra Grønfjelldal er blant de 15 semifinalistene i den prestisjetunge landbruksprisen Årets unge bonde. Skal de vinne den, trenger de din støtte.

DEL

Gunnhild Fagerjord og Eirik Langfors fra Grønfjelldal er videre til semifinalen i kampen om å bli Årets unge bonde. Bondetalentene gikk videre etter at kåringen mottok rekordhøye 453 nominasjoner.

Årets unge bonde er et samarbeid mellom Norges Bygdeungdomslag, McDonald’s Norge og Felleskjøpet Agri. Hensikten med kåringen er å øke rekrutteringen til norsk landbruk og sette fokus på produksjonen av norsk kvalitetsmat.

– Å komme videre i årets semifinale var veldig overraskende og artig. Jeg hadde ingen peiling på at vi var nominert, men nå blir det ekstra spennende å se hvordan dette ender. Vi er så uendelig stolte av å være bønder, å kunne produsere norsk mat og vise frem norsk landbruk på en positiv måte til unge og gamle som besøker gården, sier Gunnhild Fagerjord.

Kriteriene for å bli Årets unge bonde er enkle: Bonden må være matprodusent, under 35 år, og et sunt forbilde som kan inspirere flere kloke hoder og driftige hender til å finne veien til norsk landbruk. Dette melder Norges Bygdeungdomslag i en pressemelding.

I år ser juryen spesielt etter bønder som driver gården på en innovativ og fremtidsrettet måte.

Folket bestemmer

Det er totalt 15 bondetalenter som er videre til semifinalen der folket skal stemme fram fem finalister. I finalen vil en bredt sammensatt ekspertjury kåre vinneren.

– Gunnhild, Eirik og de andre nominerte til Årets unge bonde representerer akkurat den typen bønder vi trenger for å møte fremtidens utfordringer innen landbruk og matproduksjon, sier Anita Krohn Traaseth, jurymedlem og administrerende direktør i Innovasjon Norge.

Vinneren av Årets unge bonde får 20.000 kroner i reisestipend og avløser for en uke, levert av Norske Landbrukstenester. Kåringen av årets vinner foregår på Felleskjøpets landbruksmesse «Bedre Landbruk» på Lillestrøm 10. november.

Unge bønder mot strømmen

En ny undersøkelse gjennomført av analysebyrået YouGov viser at Gunnhild og Eirik har valgt et yrke som er uvanlig blant dagens unge. Kun 19 prosent av respondentene under 29 år sier de opplever bondeyrket som attraktivt, mens hele 53 prosent sier det motsatte.

– Tallene viser at vi mer enn noen gang trenger gode forbilder som kan inspirere flere til å velge norsk landbruk. Bondeyrket har aldri vært mer spennende enn i dag, med et landbruk som er verdensledende innen teknologisk utvikling og produksjon. Vi vil trenge mange kloke hoder for å videreutvikle næringen, og den rekordstore nominasjonen i år viser at vi er på riktig vei, sier Krohn Traaseth.

I 2017 er det åttende gang Årets unge bonde arrangeres. Siden oppstarten har over 2.300 norske bønder blitt nominert til prisen og det er kåret syv vinnere blant disse.

Juryen

Juryen som skal kåre vinneren av Årets unge bonde ledes av Landbruks- og matministeren og består også av:

• Anita Krohn Traaseth, administrerende direktør for Innovasjon Norge.

• Pål Johan From, professor og leder for robotgruppen ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet.

• Per Borglund, redaktør i Mat fra Norge.

• Anne Jødahl Skuterud, styreleder i Felleskjøpet Agri.

• Hilde Øverby, leder for kvalitet, bærekraft og innkjøp i McDonald's Norge.

• Tora Voll Dombu, leder i Norges Bygdeungdomslag.

Artikkeltags