Svært mange har pyntet med lys utendørs i år. Det kan føre til økt brannrisiko om ikke forholdsregler tas, sier brannsjef i Vestfold Interkommunale Brannvesen.

– Strøm på avveie kan utløse varmgang, som i verste fall kan føre til brann, sier Per Olav Pettersen. Han er brannsjef i Vestfold Interkommunale Brannvesen.

I år har nemlig ekstra mange dekorert boligen sin med lys. Flere butikker melder om rekordsalg.

Men selv om det kan se fint ut fra utsiden, kan julebelysningen føre til økt brannrisiko om ikke det blir tatt forholdsregler.

– Utendørs må du kun bruke utstyr som er produsert for utendørs bruk. Sjekk at det er CE-merket og har en IP-klassifisering, sier Pettersen, som anbefaler LED-belysning.

– Bytt til LED

De trekker nemlig betydelig mindre strøm, som igjen gir mindre belastning på det elektriske anlegget, kontakter, koblinger og ledninger tilhørende utebelysningen.

– Eldre julebelysning, med halvråtne eller sprø ledninger, må byttes ut. Er det svidd eller brunt rundt en pære, har plasten vært utsatt for høy temperatur og sikkerheten til produktet er svekket. Gamle glødepærer til juletrebelysning kan avgi høy varme. Bytt til LED, er hans oppfordring.

Videre opplyser han om at ledningen til julebelysningen aldri må gå over dørterskelen eller gjennom vinduet hvor den kan komme i klem eller bli skadd.

– Bruk utendørskontakter og beskytt gjerne disse ekstra mot regn. Skru av julebelysningen, og trekk ut kontakten om natten og når du reiser bort.

– Følger folk disse rådene, og samtidig tar hensyn til naboene, ønsker vi i brannvesenet våre innbyggere en hyggelig førjulsstemning i mørketiden, sier Pettersen.

(©NTB)

Disse rådene kan forhindre brann i julebelysning

Norsk Brannvernforening har kommet med noen råd som bør følges for trygg bruk av julebelysning:

* Se over eldre julebelysning. Er ledningene sprø eller skadet bør julelysene byttes ut.

* Skru av julebelysningen om natten eller når du reiser bort. Lyslenker består av mange små lamper, og hvis en eller flere lamper slutter å virke, vil resten lyse med økt styrke. Lampene kan da bli for varme og føre til at julepynt eller annet brennbart materiale i nærheten ta fyr.

* Skift lyspærer ved ujevnt lys. Hvis lampene lyser med ujevn lysstyrke, kan noen av lampene bli for varme.

* Bare bruk belysning ute som er egnet for utendørs bruk. La aldri ledningen gå over dørterskelen eller gjennom vinduet, hvor den kan komme i klem eller bli skadet. Bruk kun skjøteledninger som er laget for utendørs bruk.

* Spar strøm ved å bytte til LED-belysning og tidsstyring.

Kilde: Norsk Brannvernforening