Gå til sidens hovedinnhold

Bygg anlegg for bypark og torghandel på Meieritomta

En interessant løsning å vurdere for Rana kommune er å kjøpe den gamle Meieritomta i Mo sentrum. Og f.eks. etablere et bygg i en etasje med inngang fra O.T Olsens gate for innendørs matmarked/torghandel. Muligens med et lite parkeringsanlegg i bakkant, skriver Gustav Nyborg.

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Rana Blad har 31.5 et leserinnlegg fra Sven Henriksen om etablering av en bondens marked i Mo sentrum som en del av et levende utemiljø i Mo sentrum. Det er interessante tanker Sven Henriksen kommer med, selv om slike tanker dessverre er gjengangere. Et bondens marked som et av flere tiltak for et mer levende torghandelsmiljø i Mo sentrum, har vært oppe til diskusjon flere ganger de siste par ti-årene.

Forsvant da Campus Helgeland kom

Det lille vi hadde av torghandel på Mo foregikk på Nytorget, som ble omgjort til "skolegård" for Campus Helgeland da campusen ble etablert. Torghandelen ble da presset ut av sentrum. Blomstertorget og fisketorget, om man kan kalle det som foregikk på Nytorget for det, ble presset ut av sentrum til området ved Toraneskaia. Uten at hverken Rana Næringsforening inkludert varehusene i sentrum eller Rana kommune brydde seg nevneverdig om den utviklingen.

Les også

Men kjære leser, politikere og andre, vi bor midt i matfatet. Hvorfor har ikke Mo i Rana et Bondens Marked?

Pengene forsvant med park-skolegården?

Deretter har det vært flere forslag for å få etablert torghandel i Mo sentrum. Men det hele strandet vel da det politiske flertallet vi har i dag i Rana i stedet for å bruke penger på opparbeidelse av et torgområde i sentrum, brukte kommunen pengene på park-skolegård for den nye ungdomsskolen på Mo i området ved Furuholmgården og kvartal 48. Så da står vi fortsatt uten torghandelsområde i Mo sentrum, og jeg frykter at det vil være slik lenge.

Kjøp Meieritomta

Torghandel inkludert bondens marked er en dristig aktivitet med det vinterklimaet man har på Mo. Mitt forslag har vært i flere år og er det fortsatt: En interessant løsning å vurdere for Rana kommune er å kjøpe den gamle Meieritomta i Mo sentrum. Og f.eks. etablere et bygg i en etasje med inngang fra O.T Olsens gate for innendørs matmarked/torghandel. Muligens med et lite parkeringsanlegg i bakkant.

På toppen av dette bygget, plant med Fr. Nansens gate, etableres en bypark med musikkpaviljong og en utendørs scene + garderobeanlegg for allehånde utendørs kulturarrangementer. Jeg har lansert denne ideen tidligere, men kommunal finansiering av noe slikt forsvant kanskje også i det blå da kommunen bestemte seg for å bygge park-skolegård til ungdomsskolen? Hva sier politikerne i Rana kommunestyre om det?

Planlegges av fagfolk

Det finnes sikkert også andre gode ideer for den bruken av Meieritomta som jeg tar opp. Jeg er hverken arkitekt eller anleggsgartner. Fagfolk som blant annet de nevnte kan helt sikkert komme opp med spennende løsninger for en bypark og matmarked/torghandel på Meieritomta som kan trekke folk til sentrum. Det som er egnet til å trekke folk til Mo sentrum må vel ikke ligge i Jernbanegata på strekningen Rådhuset–Gamle Rutebilbygget, det kan vel også ligge på Meieritomta?

Kommentarer til denne saken