Har invitert politiske ledere til konferanse: – Det er rimelig å regne med at situasjonen for Campus Nesna vil bli en viktig sak i valgkampen

Iselin Nybø (t.v.) ble møtt med #Distriktsopprør da hun var på Nesna sist fredag. Nå skal kommunen og folkeaksjonen i samarbeid arrangere utdanningskonferanse, og de har invitert mange sentrale politikere fra alle parti.

Iselin Nybø (t.v.) ble møtt med #Distriktsopprør da hun var på Nesna sist fredag. Nå skal kommunen og folkeaksjonen i samarbeid arrangere utdanningskonferanse, og de har invitert mange sentrale politikere fra alle parti. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

27. august arrangeres utdanningspolitisk konferanse på Campus Nesna Nord Universitet.

DEL

Det er Nesna kommune i samarbeid med Folkeaksjonen for høyere utdanning på Helgeland som står bak arrangementet, skriver arrangørene i en pressemelding.

Tema for konferansen er «Kvalitet i høyere utdanning – nedlegging av campus Nesna?»

– I etterkant av vedtaket om å legge ned all aktivitet ved Campus Nesna og sykepleierutdanningen i Sandnessjøen, har det reist seg en omfattende debatt om det faglige grunnlaget for dette vedtaket og om de regionalpolitiske og utdanningspolitiske konsekvensene. Dette vedtaket vil kunne skape presedens for strukturtiltak i høyere utdanning og debatten i etterkant har synliggjort at de som sitter i ansvarlige posisjoner mener at en fusjonsavtale ikke trenger å følges opp, skriver arrangørene i pressemeldingen.

Arrangørene viser til at statsråd Iselin Nybø (Venstre), som selv er jurist, uttalte til Helgelands Blad at ut fra faglige vurderinger er en sånn avtale ikke en avtale i avtalerettslig forstand.

– En slik forståelse av en avtale mellom likeverdige parter, bryter sterkt med vanlige folks rettsoppfatning av at et ord er et ord og at en avtale er etisk bindende. Vedtaket i styret ved Nord universitet om nedlegging av Campus Nesna, vil sette sitt preg på dagen og arrangørene har fått en rekke faglig kompetente personer til å belyse og problematisere situasjonen, skriver de videre i pressemeldingen undertegnet av ordfører Hanne Davidsen, Jenny Myklebust, leder Folkeaksjonen for høyere utdanning på Helgeland og Arna Meisfjord, medlem i arbeidsgruppa for konferansen.

Programmet for konferansen vil bli oppdatert etter hvert som alle deltakerne er på plass, men dette er klart:

  • Professor Aksel Tjora, NTNU vil snakke ut fra følgende problemstilling: Den lokale høyskolens samfunnsbidrag – glemt mellom fusjonsiver og eksellensbesettelse?
  • Professor emeritus Sigurd Allern sin tittel er: Nords sentralisering av studiesteder: fusjon uten kvalitet, autonomi uten samfunnsansvar.
  • Universitetslektor i samfunnsfag, Morten Mediå, Nord universitet: Å fatte avgjørelser med uoverstigelige konsekvenser på et mangelfullt grunnlag.
  • Viserektor ved UiT, Sveinung Eikeland vil også delta på konferansen.

Alle medlemmene av Utdanningskomiteen på Stortinget er invitert. Så langt har representantene Mona Fagerås (SV) og Marit Knutsdatter Strand (Sp) takket ja.

– Ledere for alle de politiske partiene vil bli invitert til å delta i debatten og det er rimelig å regne med at situasjonen for Campus Nesna vil bli en viktig sak i valgkampen, ikke minst på bakgrunn av det Dokument 8-forslaget som SV har reist på Stortinget og som skal behandles til høsten. Dette forslaget ber Stortinget om blant annet å omgjøre vedtaket om nedleggelse av Campus Nesna, skriver arrangørene i pressemeldingen.

Artikkeltags