Skolefarsen må kunne sies å være komplett, dersom politikerne velger å vedta det som rådmann Robert Pettersen innstiller på når det gjelder skjebnen til skolebygget i Dalselv.

Hvis det faktisk forholder seg slik at Rana kommune heller bruker en million kroner på å rive bygget enn å selge det for ei krone, ja det er det virkelig grunn til å stille spørsmål ved hvor gangsynet i denne saken måtte befinne seg. Det vil være åpenbart at det i alle fall ikke finnes blant det sosialistiske flertallet i kommunestyret.

De som i dag styrer Rana kommune, Arbeiderpartiet og SV, vedtok sammen med KrF, nesten med det samme de kom til makta, at kommunalt eide bygg ikke skal kunne leies ut til, eller selges og benyttes til privat skoledrift. Med det klarte de det kunststykket å male seg skikkelig inn i en krok. Hensikten var selvsagt å gjøre det så vanskelig som mulig å etablere private skoler i kommunen.

Hvis det faktisk forholder seg slik at Rana kommune heller bruker en million kroner på å rive bygget enn å selge det for ei krone, ja det er det virkelig grunn til å stille spørsmål ved hvor gangsynet i denne saken måtte befinne seg

 

Ap og SV har stått steilt, og for så vidt prinsippfast, på å opprettholde klausulen om at kommunale bygg som avhendes ikke skal kunne benyttes til privat skoledrift.

At de to partiene i prinsippet er mot private skoler tør være velkjent, men det er når de er så prinsippfaste at det får slike utslag som vi nå er i ferd med å få, det kan være greit å minne om at det sjelden er smart å være mer katolsk enn paven.

Prinsippfastheta til tross, de har ikke klart å spenne bein under etableringa av montessoriskolen i Dalselv, som nå driver på andre året. Etter at skolen startet opp i enkle skolelokaler i moduler, er den dette skoleåret flytta inn i samfunnshusdelen av det gamle skolebygget. Men skolebygget får de altså ikke anledning verken til å leie eller kjøpe. Rana kommune har årlige driftsutgifter på 330.000 kroner på det nedlagte skolebygget, så at den vil kvitte seg med denne utgiftsposten er forståelig. Det som derimot er fullstendig uforståelig er at det åpnes for å bruke en million på å sanere bygget, som for øvrig er i god stand, bare fordi en ikke vil selge det for ei krone til den mest åpenbare kjøperen som bokstavelig talt ligger vegg-i-vegg; Dalsgrenda Montessoriskole.

Etter at skolen startet opp i enkle skolelokaler i moduler, er den dette skoleåret flytta inn i samfunnshusdelen av det gamle skolebygget. Men skolebygget får de altså ikke anledning verken til å leie eller kjøpe.

 

Svein Forseng, som eier tomta som den kommunale delen av bygget står på, har som klart mål at det skal komme opp en ny skole når dagens skole er sanert. Enten Ap og SV liker det eller ikke: Det kommer altså fortsatt til å bli privat skoledrift i bygda, uavhengig av politisk prinsippfaste salgsklausuler. Spørsmålet nå er om posisjonen virkelig velger å svi av en million kroner på å sanere skolebygget. For oss framstår det som ren sløsing med fellesskapets midler. Alle har fått med seg hva Ap og SV egentlig mener om privatskoler, men her er det ingen skam å snu, for montessoriskolen i Dalselv er kommet for å bli.

Å bruke en million kroner av fellesskapets midler på å sanere skolen, er regelrett sløsing

Marit Ulriksen, sjefredaktør Rana Blad