Ei flott festivalhelg på Revelen er over og nok en gang har ikke bare festivalsletta, men hele byen stått på hodet. Verket har for lengst befesta seg som en happening som hele byen og omlandet slutter opp om, og for niende gang har dette seinsommerens vakreste eventyr utspunnet seg på Verket-sletta. Arrangørene har allerede bebuda et heidundrende jubileumsår i 2018, så det er bare å sette et kryss i kalenderen.

At Verket gleder mange, hersker det liten og ingen tvil om. Verket-opplevelsen vil mange ta del i – og ikke minst dele. Bedrifter bruker betydelige midler på billettkjøp til sine ansatte, vennegjenger samles og utflytta ungdom kommer ens ærend hjem for å ta del i det gode Verket-selskapet. Festivalen gjør med rette ranværingene stolte av byen sin, og ikke bare samler den folk på tvers av aldersgrupper, den samler også folk fra hele Helgeland for mange utenbys fra velger å bruke ei augusthelg på sletta ved «Jernverket».

Verket favner bredt, når både de som kan teksten på 10CC-låter og de som heier på Høydeskrækk, mollkoser seg på festival. Nettopp det at Verket favner så bredt, er utvilsomt nøkkelen til den suksessen festivalen allerede etter kort tid oppnådde. «Alle» har et forhold til festivalen og en hel by og region gleder seg lenge før festivalportene åpner. Og når det på sosiale medier flommer over av jubeltilrop både i løpet av festivaldagene og ikke minst dagen derpå, så bærer det vitnesbyrd om at de felles opplevelsene vi har hatt på festivalsletta begeistrer en hel region. Nok en gang.

Men at Verket skulle sette Polarsirkelbyen på festivalkartet, er ingen naturgitt øvelse. Ingenting kommer av seg selv, og uten at de lokale, vågale og entusiastiske eierne, med et stort hjerte for byen sin, hadde dratt dette eventyret i gang, tar vi neppe munnen for full hvis vi påstår at det ville sett helt annerledes ut nede på Revelen – og ikke bare i selve festivalhelga. Eierne bak Verket har satset langsiktig og profesjonelt, og dermed bygd opp en festival og en merkevare som gir uvurderlige ringvirkninger, ikke bare i form magiske musikalske opplevelser og sosialt samhold, men også i form av klingende mynt i mange sine kasser.

Fredag og lørdag rocket 5.000 elleville publikummere Verket. Og allerede i dag er de klare til å ta del i en garantert stor musikalsk og sosial opplevelse og rocke sletta igjen neste år. Verket har gjort Mo til et enda bedre sted å bo, derom hersker det ingen tvil. Verket er med på skape stolthet, identitet og tilhørighet. Vi tar av oss festivalhatten og sydvesten og gleder oss til jubileumsfestivalen.