Uskyldige dyr lider og dør smertefullt på grunn av at mennesker ikke skjønner at lover og regler er til for å følges

Døde: To sauer og et lam måtte bøte med livet.Foto: SNO

Døde: To sauer og et lam måtte bøte med livet.Foto: SNO

Artikkelen er over 5 år gammel

Rana Blad mener at hunder skal være i bånd i denne perioden, forsvarlig innegjerdet eller innestengt, for å unngå flere dyretragedier.

DEL

Dagens lederDAGENS LEDER: Så har det skjedd igjen. Uskyldige dyr lider og dør smertefullt på grunn av at mennesker ikke skjønner at lover og regler er til for å følges. Denne gangen skjedde det i Breivika i Lurøy. Der måtte sauebonde Ørjan Karlsen siste helg hente ihjelrevne og druknede lam og sau fra fjæra. Undersøkelsene som den lokale rovviltkontakten gjennomførte avdekte raskt at de stakkars dyrene var påført til dele store bittskader av en stor hund. I tillegg var noen av dyrene sprengt som følge av utmattelse etter å ha bli jaget.

LES MER (RB PLUSS): Løshund jagde og beit tre av Ørjans sauer til døde - enda flere er fortsatt savnet

Per i dag vet verken sauebonden, rovviltkontakten eller vi hvem som eier hunden som har påført dyrene lidelsene. Men det er all grunn til å oppfordre sterkt vedkommende som eier hunden til å melde seg snarest for så å rydde opp i tragedien vedkommende har stelt i stand. Uten å påstå at vi er synsk eller innehar nevneverdig etterforskningstalent, så tror vi ganske bestemt det burde være en enkel sak å «ringe inn» potensielle hundeeiere i det nevnte området i tidsrommet dette har skjedd. Så hvis ikke hundeeieren melder seg sjøl, så burde andre som har oppholdt seg der, og som har mistanke om både hund og hundeeier som kan ha stått bak ugjerningen, tipse om dette til politiet.

Dessverre er ikke tragedien i Lurøy noen sjelden hendelse. Mørketallene er trolig enorme fordi det garantert skjer lignende hendelser daglig uten at de blir oppdaget. Da er kanskje ikke husdyr ofrene men de mange dyr og fugler som oppholder seg i den norske naturen fra fjell til fjord. Vi ser nemlig daglig hundeeiere som ikke har fått med seg konseptet båndtvang. Både i bynære områder og i mer naturskjønne omgivelser. På denne tiden av året er naturen full av dyr og fugler som klekker og føder sin unger. Dyrelivet er ekstra sårbart i sommerhalvåret. Da passer det dårlig med hunder som løper fritt fordi eierne ikke respekterer Hundelovens kapittel 2. Der står det utvetydig at det er båndtvang fra 1. april til 20. august.

At dette er så vanskelig å forstå har vi vondt for å forstå. Hunder skal være i bånd i denne perioden, forsvarlig innegjerdet eller innestengt. Og det er merkelig å registrere at en del hundeeiere ikke har fått med seg hvilket dyr de har skaffet seg. Koseklumpen de fikk som valp, og som oppfører seg eksemplarisk så lenge matmor eller matfar er i nærheten, er og blir et dyr. Og da snakker vi om et dyr med nedarvede jakt- og drapsinstinkter. Det er det Hundeloven er ment å ta høyde for. Burde ikke være vanskelig å skjønne og etterleve for hundeeiere det.

At dette er så vanskelig å forstå har vi vondt for å forstå. Hunder skal være i bånd i denne perioden, forsvarlig innegjerdet eller innestengt. Og det er merkelig å registrere at en del hundeeiere ikke har fått med seg hvilket dyr de har skaffet seg.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags