Det nærmer seg fødsel for Hauan, mens Bodø-svangerskapet ennå er i sin første fase

Slik vil den nye flyplassen i Bodø bli seende ut. Rana Blad tror det ikke er lenge før det er klart at ny flyplass på Hauan blir vedtatt.

Slik vil den nye flyplassen i Bodø bli seende ut. Rana Blad tror det ikke er lenge før det er klart at ny flyplass på Hauan blir vedtatt.

Artikkelen er over 5 år gammel

Rana Blad mener det er åpenbart at regjeringen er gravid i saka om nye flyplasser på Hauan og i Bodø.

DEL

Dagens leder Før helga ble det euforisk og berettiget jublet og feiret i fylkeshovedstaden Bodø. Anført av både finansminister og samferdselsminister ble det varslet at regjeringen vil satse tungt på Bodø i årene som kommer. På pressekonferansen fredag kom det lovnader om støtte til ny flyplass og et massivt byutviklingsprosjekt i Bodø. Totalt snakker vi om investeringer til flere milliarder kroner nord for Saltfjellet.

Vi er helt enig med ordfører i Rana Kai Henriksen når han konstaterer at dette er en flott nyhet for Bodø, Nordland og hele landsdelen vi bor i. Også for oss på Helgeland.

LES MER: Denne flyplassen er Rana og Vefsn enig om

Bodø trenger en ny flyplass, og når det først er tilfelle er det like greit å tenke stort med en gang. Konsekvensen da er å flytte flyplassen og åpne for en byutvikling i Bodø som trengs. Bodø vokser fort og mer plass trengs til næringslivsetableringer og boliger til de som kommer til Bodø for å satse og bo der.

Spekulasjonene, som kom ganske så umiddelbart etter pressekonferansen, om Bodø-prosjektet vil få konsekvenser for en ny flyplass på Hauan, er naturlige. At de toneangivende stemmene i spekuleringen tilhører de som dialektisk ofte bruker ord med o-ending, er ikke overraskende, men heller mer som forventet.

I Vefsn sloss man for flyplassen sin på Kjærstad, og det er lov. Men det gjør ikke koblingene de foretar mellom Bodø og Hauan-prosjektet mer rett at de også denne gangen roper høyt med de samme gamle argumentene som på ny viser tydelig at de ikke skjønner seg på hvordan veien fram mot endelige politiske beslutninger faktisk er.

For å si det kort. Ingenting er vedtatt om en satsing i Bodø heller, verken om bygging av ny flyplass eller byutvikling. Men det er kommet noen lovnader om at dette vil regjeringen gjøre. Det forplikter både finansminister og samferdselsminister til å levere. Akkurat slik er det også når det gjelder Helgeland og flyplassprosjektet på Hauan. Her har i tillegg statsministeren vår, Erna Solberg, i høst under en næringslivskonferanse i Tromsø, vært så tydelig som hun kan på at det skal bygges storflyplass på Hauan i Rana. Så når RU-leder og flyplassentreprenør Henrik Johansen tror de første spadestikk på Hauan kan tas i 2016, mener vi han er veldig nær å treffe planken.

LES MER: Henrik Johansen: Flyplassen er allerede besluttet

At en statssekretær i samferdselsdepartementet i forrige uke gikk ut i en mindre lokalavis lenger sør på Helgeland og sa at det ikke er vedtatt å bygge en flyplass på Hauan, oppfatter vi mer som en inkurie. Han har jo formelt rett. Vedtaket er ikke gjort. Det betyr ikke at det ikke blir flyplass på Hauan. Det er noe som heter at det ikke går an å være litt gravid. I saka om nye flyplasser på Hauan og i Bodø er regjeringen åpenbart gravid. Det nærmer seg fødsel for Hauan, mens Bodø-svangerskapet ennå er i sin første fase. Hardt svangerskap å svelge for flyplass- og samferdselsfundamentalistene på sørsida av Korgfjellet? Åpenbart. Og mens vi venter på fødslene velger vi å gratulere Bodø med et flott prosjekt som vil gagne oss alle.

LES MER: Noen av de små flyplassene må legges ned. Her er Kjærstad i Mosjøen et naturlig og høyaktuelt objekt

Ønsker du å holde deg oppdatert på det som skjer på Helgeland? Følg Rana Blad på Facebook og få nyheter, sport, kultur og meninger rett i din nyhetsfeed.

At en statssekretær i samferdselsdepartementet i forrige uke gikk ut i en mindre lokalavis lenger sør på Helgeland og sa at det ikke er vedtatt å bygge en flyplass på Hauan, oppfatter vi mer som en inkurie. Han har jo formelt rett. Vedtaket er ikke gjort. Det betyr ikke at det ikke blir flyplass på Hauan.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken