Alternativet er regionale stridigheter om etableringer der alle er dømt til å tape fordi alle vil ha etableringene først

Artikkelen er over 4 år gammel

Vi mener utgangspunktet for Rana er uansett det beste hvis vi sammenligner med Luleå som region.

DEL

Dagens leder – Det er en god idé å være lokalisert i nord. Arktis er hett i Europa for tida! Ordene tilhører, Johan Sterte, rektor ved Luleå Tekniska Universitet. Og han har rett. Det er i nord det vil skje i årene framover på mange fronter.

Innenfor industri, havbruk og teknologi ligger forholdene til rette i vår del av verden for nyutvikling og vekst. Luleå som region er et glimrende eksempel på at det er mulig å få til, hvis en bare evner å dra lassene sammen.

Derfor er det gledelig å registrere at Rana-regionen stilte på studiebesøk i Luleå forrige uke sammen med en delegasjon fra Salten anført av Bodøregionens Utviklingsselskap (BRUS). Når deltakerne selv konstaterer at et gryende samarbeid mellom de to regionene er i emning, så sier det noe om at næringslivet i de to regionene i en del sammenhenger klarer å heve seg over en del av de mer betente debattene som for tiden herjer i vår del av Nordland.

Helt konkret jobbes det i fellesskap for å få etablert et datalagringssenter i regionen. Fra før av vet vi at ACDC er etablert og arbeider for å få på plass et framtidig datalagringssenter i Rana knyttet til Mo Industripark. Det kan bli et glimrende eksempel på at forente krefter gir resultater, hvis vi skal ta ordene til BRUS-leder, Odd Egil Ingebrigtsen bokstavelig: – I næringslivet er vi gode på å samarbeide.

Utgangspunktet for Rana er uansett det beste hvis vi sammenligner med Luleå som region. Historien er tilforlatelig lik preget av stålverksindustri, grønn energi, et gunstig klima og tilgang på stabile kraftleveranser. Alt det en datalagringssatsing krever. Hvis dette kan toppes med en felles forståelse mellom Helgeland, Rana, Salten og Bodø-miljøene på næringslivssiden om at samhandling og samarbeid vil gagne alle over tid, kan det ende med suksess.

Utvilsomt har delegasjonen fra Nordland mye å lære fra Luleå. Svenskene har gått opp ruta. Så når Matz Engman, leder i Luleå Næringsliv konstaterer at alle datasentre ikke skal til Luleå, og at det vil være en styrke også for dem om det kommer etableringer både i Rana og Bodø, er det verdt å lytte og ta konsekvensen av det han sier. Kanskje spesielt når samme mann konkluderer med at vi har alt å vinne på å samarbeide og gjøre Norden sterkere.

Vårt håp er at delegasjonen fra Rana, Salten og Bodø sprer det budskapet der de kan når de kommer hjem. For det kan ikke gjentas for ofte. Alternativet er regionale stridigheter om etableringer der alle er dømt til å tape fordi alle vil ha etableringene først.

Tore Bratt

Tore Bratt er sjefredaktør og administrerende direktør i Rana Blad.

Vårt håp er at delegasjonen fra Rana, Salten og Bodø sprer det budskapet der de kan når de kommer hjem

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken