Gå til sidens hovedinnhold

Kreftforeningens kontor i Bodø

Artikkelen er over 15 år gammel

Av flere nyhetssendinger på radio, og nå også Rana Blad, framkommer at Kreftforeningen er påført store økonomiske problemer. Det kommer garantert flere institusjoner på banen om ikke lenge. Dette skyldes regjeringens vedtak om fjerning av spilleautomater. Vel, det gjelder ikke alle – det er vel slik at Aps spilleautomater Oslo er fredet?

Det er ubegripelig at det hele skyldes mennesker som ikke klarer hverdagen uten «barnepike» - det kalles spillegalskap.

Samfunnet har en mengde såkalte livsstilssykdommer. Det er ikke bare å fjerne de underliggende årsaker til det hele. Det er bare ikke mulig. Hva om vi kunne ta litt personlig ansvar og ligge unna det vi alle vet ikke er bra for helsa?

I tillegg til Kreftforeningen vil jo en rekke idrettslag, og da spesielt ungdomssektoren her – bli rammet. Samme gjelder også Redningsselskapet m.fl. Verst er det dog, slik jeg ser det – at vedtaket rammer alvorlig syke mennesker som har en hverdag vi friske ikke kan forestille oss. Ut fra at de fleste familier på en eller annen måte er rammet, vet jo de aller fleste av oss LITT om hva sykdommen innebærer for den enkelte, og hvilke behov slike har for hva jeg vil kalle et sosialt liv utover dette å være på institusjon.

Ellers så ser jo de som vil se, stoda i helse-Norge. Vi hører om nedlegging av sykehus, 4-dagers uke ved UNN, Tromsø, nedleggelse av akutten i Mosjøen, og de små sykehusene i vårt fylke lever så absolutt farlig. Dette hørte vi lite om i 30 - 40 åra til tross for at vi ikke hadde fylt opp all verdens banker med penger. Men det er vel ikke så greit når en kanskje har for få små grå som ikke er døde? Det er neppe å ta far hardt i om en sier at det meste av omsorg p. t. er på et lavmål.

Foranledningen til det hele er ikke en nasjon som vår verdig. Vi lever som baroner, vi er så opptatt av å dyrke egoet at vi bryr oss nesten ikke om andre mennesker. Vi ser det innenfor den enkelte familie når det gjelder alle former for samlivsbrudd. Det er barna som blir salderingsposten. Hva er årsaken ellers til at vi ikke har nok plass til alle innen psykiatrien som trenger hjelp? Av samme årsak rammes nå kreftsyke mennesker, og mange eldre. Hva angår eldre er det jo slik at mange har arbeidet et langt liv, er utslitt og klarer ikke mer. Samfunnet har jo fått sitt via bl.a. skatteseddelen og har følgelig ikke bruk for slike.

Eidar Andersen