Gå til sidens hovedinnhold

Se opptak av debatten om den splittende skolesaken i Rana

Artikkelen er over 2 år gammel

Spol fram til 1 time og 6 minutter ut i videoen for å se debatten om skolesaken i Rana.

Det skjer på debattfest i regi av Rana Blad, Avisa Nordland, Fremover og NRK Nordland på onsdag.

Da samles lokalpolitikere fra Rana, Bodø, og Narvik til direktesendt debatt fra Stormen Bibliotek, der de lokale sakene som vil prege valgkampen om nøyaktig ett år skal diskuteres.

Første gang

Det er første gang man samler lokalpolitikere fra de tre kommunene til ei felles debattsending, og debatten skal sendes direkte via nett og sosiale medier.

– Å kunne samarbeide med andre Amedia-aviser og NRK om denne debatten, er veldig bra, sier sjefredaktør Marit Ulriksen i Rana Blad.

Hun ser fram til en interessant debatt og hun regner med at temperaturen vil bli høy mellom de tre ranapolitikerne som stiller i panelet, ordfører Geir Waage (A), Jarl Stian Johansson (H) og Johan Petter Røssvoll (Sp), når skolesaken skal debatteres.

– Denne saken har over lang tid skapt et voldsomt engasjement og det er for lengst bebudet at lokalvalget i Rana kommer til å bli et skolevalg, sier Ulriksen.

– Jeg tror dette blir tre meget spennende debatter og med temaer som er interessante for folk i hele Nordland, sier redaksjonssjef Adrian Dahl Johansen i NRK Nordland som har planlagt debattkvelden.

NRK Dagsrevyens faste politiske kommentator Lars Nehru Sand er til stede i salen for å gi sine analyser sammen med de lokale kommentatorene Stein Sneve og Eivind Undrum Jacobsen.

– De største nordlandsbyene er på ulike måter en perfekt illustrasjon på hva som står på spill i kommunevalget om et år. Både skattedebatt, byutvikling, sentralisering og samarbeidsspørsmål vil stå sentralt i flere kommuner og fylker når kampen om makten spisser seg til. I Bodø, Narvik og Rana er det gode eksempler på alt sammen, sier Nehru Sand.

Tre deler

Debattsendingen deles inn i tre deler med ulike temaer for hver kommune.

I Rana er skolestruktur en sak som splitter kommunen. Senterpartiet mener kommunen har råd til flere ungdomsskoler enn det som Arbeiderpartiet, Høyre og SV er blitt enige om, og Johan Petter Røssvoll (Sp), møter altså ordfører Waage (A) og Johansson (H) til debatt.

I Bodø er det økningen i eiendomsskatten som skal diskuteres. En sak som har ført til massivt press mot det sittende styret med ordfører Ida Pinnerød (A) i spissen. Nå møter hun Høyre, Frp og sin egen varaordfører i Rødt, Synne H. Bjørbæk til debatt om saken. I Narvik er spørsmålet om ja eller nei til lakseoppdrett i Ofotfjorden en betent sak. Stygge metoder er tatt i bruk for å stoppe mer oppdrettsaktivitet, mener Paul Rosenmeyer i Høyre. Han møter gruppeleder Mona Nilsen i Ap og varaordfører Geir-Ketil Hansen (SV) til debatt.

Debatten

  • Sendingen starter klokken 19.00 og det er mulig for publikum å følge debatten fra salen. Det er også mulig å sende inn spørsmål via kommentarfelt på nettsider og sosiale medier.
  • Fra Rana deltar Geir Waage (A), Jarl Stian Johansson (H) og Johan Petter Røssvoll (Sp).

 

Kommentarer til denne saken