Ikke var de bare nakne, de hadde også kjønnshår! Full pakke!

Sigrid Ekran er verdensmester i langdistanse hundekjøring under Finnmarksløpet i år. Der var Sanna Sarromaa og så på. Foto: Erlend Hykkerud, ifinnmark.no

Sigrid Ekran er verdensmester i langdistanse hundekjøring under Finnmarksløpet i år. Der var Sanna Sarromaa og så på. Foto: Erlend Hykkerud, ifinnmark.no

Artikkelen er over 5 år gammel

Journalist Ann Kristin Kjærnli Hanssen skriver om reisen til Nord-Norge i dagens Ke det går?.

DEL

Ke det går?Sanna Sarromaa, erkefinne, feminist, folkevalgt og akademiker, ertet på seg både utdanningsministeren og Utdanningsforbundet da hun hevdet at vi nordmenn er for dårlige i norsk og på toppen av det hele antydet at grunnen kan være alle lærere som heller ikke kan skrive.

Nå har hun ganske motvillig vært på dannelsesreise i «Nord-Norge», nærmere bestemt Alta, for å se Lars Monsen kjøre Finnmarksløpet.

Sarromaa, som er selverklært storbymenneske, har angivelig aldri lært på skolen at det finnes byer og folk nord for Trondheim. I hennes faste blogg på gd.no, avisen i hennes nåværende hjemby Lillehammer, kan vi lese at hun først synes Alta minner om California siden det er så lang avstand til alt, både i byen og ikke minst, til neste by.

Deretter ombestemmer hun seg og synes det ligner mer på Ukraina, siden hun på veien til hotellet passerte stridsvogner i full kamuflasje på E6 på grunn av en militærøvelse i området.

Men det er ikke det Sarromaa er mest opptatt av. Det er det som foregår uten klær.

«Selv driver jeg i badebransjen og benchmarket folkets dusjevaner og underliv på Nordlysbadet i tre dager på rad. Da jublet jeg! Jeg så absolutt ingen som dusjet med badedrakten på. Vært på Jorekstad? Sett noen dusje naken?

Ikke var de bare nakne, de hadde også kjønnshår! Full pakke! Ingen trimmings i Alta. Tenk så deilig! Her i sør kvitter alle kvinner under 30 år seg med det hele med tre ukers mellomrom», skriver forskeren begeistret, men konstaterer at hun likevel ikke noe brennende behov for å dra tilbake til Nord-Norge i umiddelbar framtid.

«Jeg synes oppriktig synd på alle som må bo så langt unna. Før trodde jeg at Lillehammer var langt unna alt, nå vet jeg bedre», skriver hun.

Dersom nordmenn har for dårlig norskundervisning, bør kanskje finnene vurdere sine allmennkunnskaper.

For det første: Å påberope seg at man har sett «Nord-Norge» etter en flytur til Alta er vel omtrent like intelligent som at jeg kan skryte av å ha vært i Finland. Jeg har nemlig handlet i noen minutter på grensebutikken i Kilpisjärvi med 86 innbyggere.

Avstanden på veien fra Alta til Mo, for eksempel, er 100 mil, altså like langt som det er fra Mo til Oslo, og fortsatt er vi i «Nord-Norge». Og det er jo nesten litt morsomt å lese om de vanvittige avstandene i «Nord-Norge» som bloggeren er så forskrekket over når vi bor i et område der sinnene settes i kok fordi det vil bli drøye ni mil til en planlagt flyplass.

Hvordan det står til med buskeveksten på Helgeland har jeg ingen formening om. Det er godt mulig Sanna Sarromaa prøver å være morsom. Like morsom som årets russeavis.

Ann Kristin Kjærnli Hanssen, journalist

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags