Bestemor eller bestefar i kollektiv?

Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

MeningerDu kan i prinsippet leve hele seniortilværelsen innenfor fire vegger. Enten du er i eget hjem eller omsorgsboliger av ulike slag. Alt kommer til døra di. Middag i brett. Påfyll av medisiner. Mange seniorer oppgir at de er ensomme. Tidligere i uka tok jeg opp om vi kunne gjøre seniortilværelsen litt «kulere» i Rana ved at aktivitetstilbudene som finnes blir mer kjent og at det lages litt mer fest og «a'lo» i byen for seniorer.

Men når det gjelder boformer, kan vi også der begynne å tenke annerledes enn vi gjør i dag? Tenke på boliger der du får noe større sosial omgang med andre folk? At ikke bare de «profesjonelle» skal sørge for at vi ikke blir ensomme, men at vi selv kan være aktører – ikke bare for oss selv, men også for andre?

Kollektiv glede

Vi er så redde i dag for å være til bryderi for hverandre. Det er lett å innbille seg at «alle de andre» har timeplanen fylt med barn og barnebarn og reiser og mye annet. Å be noen på kaffe eller et glass, kan kjennes ut som en terskel. Slik blir mange sittende i sine egne boliger, der kanskje nye er flyttet inn i nabolaget som er i en annen livsfase, og gamle venner er gått bort. Dessverre opplever ikke mange at de får lov til å bli gamle sammen. Det kan være tøft i voksen alder å stå igjen alene og skulle flytte for seg selv. Men det kan også bety forandring og nye muligheter.

Bokollektiv kan være en måte å bo for seg selv og samtidig sammen med andre. Ha sitt eget rom og bad, men i stedet ha et stort felles kjøkken med langbord og uteområder som innbyr til ha det hyggelig i lag. Danne nye vennskap og ha glede av hverandre. Bli en «gjeng». Rana trenger flere seniorgjenger, spør du meg.

Rana SV har lyst til at vi i neste periode får undersøkt og sett bedre på flere nye boformer for seniorer i Rana.

Hilde Rønningsen
Ordførerkandidat
SV

Artikkeltags