Hallo Hilde Sofie! Jeg leste med stor interesse ditt innlegg "På en lørdag", den 19. mai. Jeg må nesten bruke dine egne ord: Gratulerer med at du har "oppdaget" Umskaret!

Med flere innlegg i Rana Blad har jeg lovprist Umskaret som en naturperle. Umskaret er et nært friluftsområde, en turistattraksjon med midnattssol og uberørt natur. Det er også en lokalhistorisk fjellovergang som betydde et være eller ikke være for flere innbyggere både i Tärna og i Rana. Umskaret er en magnet for prosjekt "Fra Træna til Tärna".

Jeg er glad for at det var du som oppdaget at Umskaret er et unikt område. Du er en av flere ledende personer i Rana som kan gjøre noe for at alle som ønsker å oppleve denne naturperle kan få lov til det. Naturen der skal ikke være tilgjengelig bare for spreke, sporty friluftsfolk med god trening. Det bør fortsatt gå an å komme seg på Umskaret for dem som har oppdaget stedet for lenge siden og som er avhengige av bil for å ta seg en "kaffetur" dit. Eller for en turistbuss som kjører mellom Norge og Sverige og vil se både himmel og natur underveis.

Hvis E 12 over Umskaret får lov å eksistere som turistvei/sommervei, så kan også eldre og de som ikke er så spreke komme seg på en "opplevelsestur" til Umskarområdet.

Veien som har vært samferdselsåra i over 130 år er blitt en del av naturen og den hører til i området. Det blir heller ikke så stor trafikk der at det sjenerer eller skader noe som helst. Og hva med en omkjøringsmulighet?

Hvis ikke vegvesenet påtar seg ansvaret, så går det an å få midler for å ruste opp veien igjen etter den flausen som ble begått da asfalten ble skrapa bort to måneder før tunnelen ble åpna.

Du er en av mange som kan gå inn for et sånt tiltak. For du skjønner det, Hilde Sofie, at det er ikke sant at Umskaret er et nytt friluftsområde. Umskaret har nemlig vært et særdeles populært turområde fra "tidenes morgen".

Det er faktisk en del av vårt store skaperverk og har fasinert folk langt ut over Ranas og Norges grenser. At det skulle bli Umskartunnelen som åpna øynene på dem som pr. i dag er ledende i Rana, det er ganske utrolig. Men la det være et tegn på at tunneler er nødvendig for mer enn bare vintertrafikken over Umskaret.

Du beskriver Umskaret fra en skitur. Det er en flott opplevelse når været er fint, jeg er enig med deg i det. Det er flere enn du som har opplevd det samme – mange ganger. Mange har opplevd Umskaret til alle årstider.

Jeg går ut fra at du også innser verdien av et sommerlandskap, dit hvem som helst kan komme seg.

Ta en tur en kveld sist i juli, med Okstindane svøpt i klart, blått kveldslys når du forlater "Bokta-lia" (fra Umbukta opp til Umskaret) og møter solnedgangen over Svartisen i det du passerer Umskartjønna. Det er en vakker opplevelse og helsebot for kropp og sjel. Og det er en del av skaperverket som bør være tilgjengelig for alle som måtte ønske det. Både veien og naturen ligger der og har vært til glede for titusener av mennesker i årenes løp. Det koster ingenting at veien fortsatt blir liggende i friluft og de som vil kan få komme til de herligheter som du beskriver så fint i ditt avisinnlegg.

La nå Umskaret fortsatt bli et opplevelsesområde, på turistkart og for ranværinger. Det går godt an å få det til, men da må noen se den store naturverdien som finnes der.

Noen må også innse at det er rasering av tilgjengeligheten til naturen, og lite respekt for en stor gruppe mennesker, når E 12 fjernes fra Umskarets overflate under grenselandets blå himmel.

Du kan få Friluftsråd, Turistkontor, kommuneledelse m.fl. til å våkne opp og se at det dyrebart landskap holder på å gå tapt i stedet for å bli "oppdaget på nytt".

Lykke til!

Hilsen

Hansine Kjemphei