OVF hadde tjent på å være raus og smidig i større grad enn de har vist i denne saka til nå

Ikke bruk for likevel: Breiband.no kjøpte TV Helgelands hytte og mast på Mofjellet i 2010, men innså fort at de faktisk ikke hadde bruk for den og prøvde å kvitte seg med kjøpet. Foto: Arne Forbord

Ikke bruk for likevel: Breiband.no kjøpte TV Helgelands hytte og mast på Mofjellet i 2010, men innså fort at de faktisk ikke hadde bruk for den og prøvde å kvitte seg med kjøpet. Foto: Arne Forbord

Artikkelen er over 5 år gammel

Rana Blad mener man snarest bør være i stand til å finne en god løsning for hytta på Mofjellet.

DEL

Dagens lederPå Mofjellet står det ei hytte som sakte, men sikkert forfaller. Den eies av selskapet Breiband.no. Tomta som hytta står på er imidlertid ikke Breiband.no sin.

Eier av tomta er Opplysningsvesenets Fond (OVF). For dem som har fulgt litt med OVF over tid er det vel ingen overraskelse at festeavgiftene skrus opp når sjansen byr seg og da ofte betydelig opp - for dem som fester tomt for bygget sitt av nevnte fond.

LES MER (RB PLUSS): DNT: - Å selge vafler for å betale Staten er helt uaktuelt for oss

Så skjedde også da Breiband.no kjøpte hytta på den festa tomta. Festeavgifta gikk fra 1.200 kroner i året til 6.750 kroner i året. Utfordringa med hytta på Mofjellet er at Breiband.no synes det er for mye å betale 6.750 kroner i festeavgift for ei hytte de ikke bruker eller har bruk for. Breiband.no hadde planer for bruk av hytta som TV Helgeland i sin tid eide, men de planene er lagt bort.

Så kan vi godt si at OVF ikke skal lide for at Breiband.no har gjort et dumt kjøp, og at OVF har rett i at en festekontrakt er en kontrakt som skal følges. Til punkt og prikke juridisk sett.

LES MER (RB PLUSS): OVF: - Som profesjonell part må Breiband.no ta ansvar for egne kontrakter

Men når Breiband.no nå tar initiativ til å løse et problem de selv har satt seg i, ved å tenke samfunnsnytte, hadde OVF utvilsomt tjent på å legge godviljen til i sin tenking.

For vi har sans for Breiband.no sin tanke om at noen som vil bruke hytta til noe samfunnsnyttig burde få overta eierskapet. At valget falt på Rana Turistforening er helt naturlig. Vi skjønner utmerket godt at turistforeninga syntes dette var en strålende idé.

Bortsett fra denne festeavgiften da. 6.750 kroner i året er faktisk mye penger for ei forening tufta på frivillighet og som m å hente inntektene sine fra loddsalg og vaffelsteiking.

Så snart Rana Blad tok tak i saken merker vi oss at festeavgiften muntlig ble satt prompte ned til 2.000 kroner av OVF, gitt at turistforeninga fikk overta hytta omtrent vederlagsfritt. For turistforeninga er det for mye. Faktisk dobbelt så dyrt som de mener er riktig å betale i festeavgift for å bruke hytta til formålet de har tenkt en dagsturhytte for Barnas Turlag.

Her er partene åpenbart veldig nær en løsning. For det er vesensforskjell på 6.750 kroner i året og 2.000 kroner i året. Det viser at OVF har noe å gå på, selv om de kjapt var ute med å markere at de skal drive sin virksomhet etter markedsmessige betingelser.

Slik vi ser det burde de tre partene snarest ta en samtale sammen for å finne en god løsning. Og skulle OVF, mot formodning, stå steilt på festeavgiftssummen som er på bordet, er det kanskje noen i lokalt næringsliv som kunne tenke seg å ta regninga for mellomlegget i 40 eller 50 år framover.

At OVF er ivrig med å markere at de ikke er en del av staten, og ei heller er synonymt med Den norske kirke, har i denne saken mer kuriøs verdi. Oppgaven til OVF er å skape verdier til fordel for Den norske kirke. Det opplever folk og turistforeninga som problematisk, og det både skjønner vi og støtter uforbeholdent.

OVF hadde tjent på å være raus og smidig i større grad enn de har vist i denne saka til nå.

Ønsker du å holde deg oppdatert på det som skjer på Helgeland? Følg Rana Blad på Facebook og få nyheter, sport, kultur og meninger rett i din nyhetsfeed.

Og skulle OVF, mot formodning, stå steilt på festeavgiftssummen som er på bordet, er det kanskje noen i lokalt næringsliv som kunne tenke seg å ta regninga for mellomlegget i 40 eller 50 år framover.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags