Gå til sidens hovedinnhold

Den omfordelinga av vaksiner som kommer nå, er ei rein politisk beslutning. Da får Høie og Høyre også være villige til å ta den politiske belastninga det er å spille «by og land» ut mot hverandre

Denne totalomveltninga av vaksinestrategien på oppløpssida kommer for seint. Og den medfører bråk. Selvsagt gjør den det. Hva annet hadde regjeringa ventet, når omveltninga kommer samtidig som det blir klart at fullvaksinerte vil få en rekke fordeler som uvaksinerte ikke får, skriver sjefredaktør Marit Ulriksen i Ukeslutt.

Ukeslutt

Å skvette vann på garasjen når det brenner i huset, har liten hensikt.

Det var vel sånn omtrent en ordfører nordpå ordla seg da koronavaksineringa tok til en gang rett etter jul.

Vaksinasjonsstrategien var rettferdig ned til minste millimeter. Alle skulle få like mange vaksiner til samme tid. Det spilte ingen som helst rolle at kommuner som ikke hadde hatt ett eneste smittetilfelle siden pandemiens utbrudd, prosentvis fikk akkurat like mange vaksiner som til dels nedstengte kommuner med omfattende smitteproblematikk.

Det virket som om myndighetene, med helseminister Bent Høie (H) i spissen, var livredd for å bli beskyldt for å favorisere byer og sentrale strøk. Og dermed ble vannspruten satt på garasjen, mens han lot huset brenne ned.

Nå, når huset er nedbrent, har han imidlertid kommet fram til at han skal drive med intensiv etterslukking på grunnmuren. Forstå det den som kan.

En rekke rasende ordførere rundt om i det ganske land forstår det i alle fall ikke.

Blodrøde kommuner må nå gi fra seg et stort antall vaksiner. Kommuner som ennå ikke har fått vaksinert personer i risikogruppa, blir vitne til at friske ungdommer i sentrale strøk av Norge får det viktige stikket på bekostning av andre som Covid19 potensielt kan være livsfarlig for. Ikke til å undres over at blant andre Jonas Holte, kommuneoverlege i Harstad, virker oppgitt når han bare må konstatere at denne ytterligere skjevfordelinga vil bety at de i hans kommune vil vaksinere 60–70 åringer med økt risiko for alvorlig sykdom, samtidig som friske 20–30 åringer på Østlandet blir vaksinert.

Denne totalomveltninga av vaksinestrategien på oppløpssida kommer for seint. Og den medfører bråk. Selvsagt gjør den det. Hva annet hadde regjeringa ventet, når omveltninga kommer samtidig som det blir klart at fullvaksinerte vil få en rekke fordeler som uvaksinerte ikke får.

Fordelene som avtegner seg, betyr at man i enkelte deler av landet kan gå en normal sommer i vente, mens i andre landsdeler forblir en normalsommer en uoppnåelig drøm. For dem som bor i Oslo og i de 23 andre utvalgte kommunene rundt hovedstaden, åpner nå muligheten for en utenlandsferie og andre privilegier seg.

Vi andre må bare vente litt til, og litt til og litt til. Og fortsette «dugnaden».

Og selv om helseministeren forsikrer at alle skal bli vaksinert som planlagt, så får han ha meg unnskyldt når jeg synes det virker som han ikke helt tar inn over seg de klare betenkelighetene som kommer fra hele 100 av de 300 kommuner som må gi fra seg vaksiner. De gir tilbakemelding på at de ikke har noen mulighet til å massevaksinere befolkninga si i slutten av juli.

Også her i Rana medgir kommuneoverlege Frode Berg at det kan bli ei utfordring. Likevel kommer han med følgende forsikring:

– For oss er det ikke et alternativ å si at dette ikke går. Dette er noe vi skal få til.

Høie har valgt å lytte til rådene fra FHI om ei ytterligere skjevfordeling. Forklaringa er at vi alle nå skal komme raskere ut av dette. Det kan godt være. Samtidig er det på sin plass å spørre hvorfor i all verden ikke Høie og regjeringa var villige til å velge denne strategien allerede fra dag en. Hvor mye raskere ville vi alle da vært ute av dette?

Fra podiet onsdag kveld forklarte Høie endringa i vaksinestrategien med at han bare følger rådene fra FHI. Den forklaringa holder simpelthen ikke. Høie og regjeringa har ved en rekke tidligere anledninger valgt ikke å lytte til faglige råd. Det kan være nok å nevne at regjeringa på tross av faglige råd stengte skolene i fjor vår. Den valgte også å se bort fra det både FHI og Helsedirektoratet sa om karantenefritak for personer med fritidseiendommer i Sverige.

Den omfordelinga av vaksiner som kommer nå, er ei rein politisk beslutning. Da får også Høie og Høyre også være villige til å ta den politiske belastninga det er å spille «by og land» ut mot hverandre. For det er det som skjer nå. Nå tærer det for alvor på samholdet og dugnadsviljen, noe som ikke er til å undres over i det hele tatt.

For mens ranværinger må innstille seg på at det ifølge kommuneoverlege Berg «er fint mulig å ta en kortvarig pause fra hytten eller campinglivet for å få satt vaksinen, dersom man ikke er for langt unna», kan de med adresse Asker uforstyrret slikke sol på ei strand langt unna i Syden.

Pandemihåndteringa førte i utgangspunktet til ei voldsom oppslutning om regjeringa. Nå medvirker den vinglete vaksinehåndteringa til at drømmen om fortsatt regjeringsmakt mest sannsynlig går fløyten.

Ved nyttår hadde det kanskje vært lurere å slukke brannen der det brant. Garasjen ble riktignok berget, men nå risikerer Høie, Høyre og regjeringa full fyr i teltet. I alle fall når sommerferien går fløyten for svært mange dugnadstrøtte nordmenn.

Kommentarer til denne saken