Gå til sidens hovedinnhold

Den urettferdige B-lagsordningen. «Plutselig kom Glimt med et halvt lag A-spillere på B-laget»

I verste fall kan et slikt resultat påvirke både opp- og nedrykk, skriver sportsleder Trond Isaksen.

Kommentar Dette er en kommentar, skrevet av en redaksjonell medarbeider. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdninger.

Rana Fotballklubb har fått en god start på sesongen etter halvannet år i det uvisse med ulike koronatilpasninger. Ni poeng på fem kamper er mer enn godkjent alt tatt i betraktning, ikke minst braknederlaget i åpningskampen hjemme mot Junkeren (2-8). Både spillere og trenere fortjener mye kred for å ha snudd trenden så langt.

Laget kom til den forrige serierunden med tre strake seire, nesten uvirkelig sett i lys av seriestarten, skadeproblemene og det unge laget.

Men så var det stopp igjen. Bodø/Glimts B-lag ble for sterke på Aspmyra sist søndag (1-3-tap), et lag som før den runden bare sto med tre poeng.

Om det var den ene muligheten for å matche en del av A-lagsspillerne i landslagspausen – eller det var redselen for å havne enda mer bakpå, eller laget hadde glemt både Fair Play og samarbeidsavtalen laget har med Rana FK, får vi vel aldri vite, men startoppstillingen viser uansett et problem med B-lag i høyere divisjoner.

For mens Glimt de fire første kampene mest har stilt med et rekruttlag, i praksis uten aktuelle A-lagsspillere - som mot serieleder Ullern borte forrige helg, så var det plutselig seks sterke navn i B-troppen. Glimt hadde også satt inn sin rutinerte keepertrener istedenfor en ung sisteskanse. Til sammenligning har Rana FK i dag en førstekeeper som er 15 år og guttespiller.

Det er nettopp dette kritikken mot B-lagene har handlet om. Du vet i mange tilfeller aldri hvem de stiller med - bare få lag kjører en fast tropp på B-laget. Så er du uheldig og er den motstanderen de plutselig finner de skal stille sterkt mot, ja, så kan du møte et toppet lag. Akkurat som Glimt stilte med mot Rana FK.

I verste fall kan et slikt resultat påvirke både opp- og nedrykk. For Rana FKs del snakker vi også om møtet med samarbeidslaget Bodø/Glimt, en avtale som ble oppjustert foran årets sesong og som skal bidra til å gi Helgeland et lite fotball-lokomotiv, som også Norges i dag beste lag kan nyte godt av.

Med koronaen friskt i minnet har toppserielagene også kunnet trene for fullt tross restriksjoner, som Rana FK ikke har hatt. De over 20 fikk i praksis ikke trene fotball med de yngre på laget før i sommer. Halve laget har altså hatt en fotballpause på langt over et år. Da begynner vi virkelig å snakke om rått parti.

Trond Isaksen

Sportsleder

Kommentarer til denne saken