Tiner du fryst mat på kjøkkenbenken eller spiser kjøttpålegg etter siste forbruksdag? Da bør du tenke deg om to ganger.
I en tid hvor det er veldig mye fokus på å redusere matsvinn, velger mange å spise noe mat selv om det har gått ut på dato. Det er imidlertid enkelte matvarer du absolutt ikke bør spise - om du vil holde deg frisk.
Bakterien listeria finnes i flere typer matvarer, og kan gjøre at du utvikler sykdommen listeriose. Bakterien smittes først og fremst gjennom matvarer som spises uten oppvarming, og matvarer som oppbevares lenge i kjøleskapet.
De fleste blir ikke syke, men du kan få influensa-lignende symptomer hele to-tre måneder etter du har fått i deg bakterien, ifølge Norsk Helseinformatikk (NHI).
- Mattilsynet anbefaler eldre med svekket helse, gravide og personer med nedsatt immunforsvar å holde seg unna matvarer som kan inneholde mye listeria, forteller Catherine Signe Svindland, seniorrådgiver i Mattilsynet.
«Gravide kan smitte sitt barn uten selv å bli syk. Infeksjon av fosteret inne i livmoren kan føre til fosterdød», skriver NHI.
Matvarer du bør holde deg unna etter siste forbruksdag
Mange tenker at det er helt greit å spise mat som ikke lukter rart, og smaker det som før tror du at du slipper unna å bli dårlig - til tross for at siste forbruksdag var for tre dager siden.
- Listeriabakterien verken lukter eller smaker noe. Derfor må du passe på at du ikke spiser mat som er merket med siste forbruksdag, etter datoen som er oppgitt. Det er også viktig å være nøye med å oppbevare maten i kjøleskapet og sørge for at temperaturen er under fire grader, sier hun.
Eksempler på mat du ikke må spise etter siste forbruksdag:
- Skivet kjøtt- og fiskepålegg
- Fersk fisk
- Kjøttdeig og karbonadedeig
- Pateer
- Upasteurisert melk
- Myke og halvfaste oster av upasteurisert melk eller rå melk
- Muggoster og myke oster
- Spekemat
- Salatkjøtt av kylling
- Kylling
Svindland forteller at når temperaturen overstiger ti grader, da skyter bakterieveksten fart. Mye vann i produktet gjør også at bakterieveksten øker, men hvis matvaren inneholder sukker eller salt så binder det vannet som gjør at bakterieveksten dempes.
- Også overflaten av produktet er avgjørende for hvor rakst listeriabakterien vokser. For eksempel vokser den raskere i salatkjøtt enn på en glatt pølse. Dette tar produsentene hensyn til når de setter dato , forklarer hun.
Produkter som har en angitt dato for hva som er siste forbruksdato skal også holde seg så lenge selv om de er åpnet.
- Skal maten holde seg så lenge er det viktig å dekke den til om emballasjen er brutt. Enten legge maten i plastpose eller i en boks, forklarer hun.
- Ikke frys maten siste forbruksdag
Hvis et fint stykke kjøtt eller fisk går ut på dato i dag, er det ofte et godt tilbud på varen. Da er det mange som ser sitt snitt til å kjøpe litt ekstra og hive det i fryseren.
Men det er ikke så lurt, forklarer Svindland.
- Folk tror bakterier dør når de fryser produktet, men listeriabakterien overlever frysing. Den vil imidlertid ikke vokse om fryseren har minus 18 grader, men vil kunne vokse på den tiden det tar å fryse og tine produktet.
Derfor fraråder hun å fryse matvarer samme dag som datoen går ut.
- Skal du fryse mat, gjør et så fort som mulig og ikke vent til siste dagen. Du må også være nøye når du tiner maten. Det er sikrere å tine det i kjøleskapet enn i vannbad eller på kjøkkenbenken, for å unngå for mye vekst av listeriabakterien.
Denne maten holder seg bedre
Fisk- og kjøttprodukter er som regel merket med «siste forbruksdag», men varer som kun er merket med «best før» er gjerne holdbar litt lengre enn oppgitt dato.
- Yoghurt og kefir, og tørre matvarer kan holde seg mye lengre, fordi bakterien ikke vokser når det er et tørt eller surt miljø, forklarer Svindland.
Disse matvarene kan du, i motsetning til produkter merket med «siste forbruksdag», kjenne på lukten og smaken, eller se på konsistensen, for å finne ut om de fortsatt er holdbare.
- Tørrvarer holder seg spesielt lenge. For eksempel kan du ofte bruke te eller tørket krydder i flere år etter holdbarhetsdatoen er utgått, forteller hun.
Det er med andre ord ikke nødvendig å kaste alle produkter når holdbarhetsdatoen går ut, men har «siste forbruksdag» allerede vært - må maten gå rett i søpla.