Gå til sidens hovedinnhold

Det er alvorlig når eiendomsaktører mener at Rana kommunes håndtering av byggesaker rammer utviklinga av byen, samt sikring og etablering av arbeidsplasser

Artikkelen er over 1 år gammel

Leder Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Lite løsningsorientert. Sendrektig og motvillig. En ukultur. Et voldsomt byråkrati. Firkantet.

Ni eiendomsaktører sin beskrivelse av Rana kommune er ikke akkurat flatterende. I et brev til kommunen tar aktørene opp en rekke forhold som de mener ikke er tilfredsstillende. Kommunaldirektør Jan Erik Furunes er tilbakeholden med å kommentere brevet, utover at han vil ha konkrete eksempler. Han vil også ha konkrete innspill, slik at kommunen får en idé hvor de har forbedringsmuligheter.

I møtet, som nå skal finne sted mellom eiendomsaktørene og kommunen, er det nærliggende å tro at kommunaldirektøren vil få eksempler så det holder. Og at eiendomsaktørene ikke kommer til å ha problemer med å peke på forbedringsmuligheter. De ni aktørene, som setter det de mener er et betydelig problem på kartet, må tas på alvor. For det er alvorlig når de mener at Rana kommunes håndtering av byggesaker, rammer utviklinga av byen, samt sikring og etablering av arbeidsplasser. De peker utvilsomt på et reelt problem.

Det er ikke bare eiendomsaktører som er på banen. Leder i miljø-, plan- og ressursutvalget, Høyres Hans Myrnes, sier til oss at han er glad for at aktørene har samla seg og tar opp det han anser er til hinder for vekst og utvikling. Samtidig sier Myrnes, som for øvrig gikk fra Frp til Høyre i forrige periode, at han over år har fått signaler om dårlig håndtering av byggesaker, og at det overrasker ham at ikke flere enn de ni har signert brevet.

Hvis det forholder slik Myrnes sier, er det faktisk overraskende at ikke politikere, som ham selv, for lengst har tatt tak problemet. Hvordan de kommunale oppgavene utføres, og hvilket omdømme kommunen har, er faktisk noe kommunestyret bør være opptatt av. Og det er lov å ta grep lenge før berørte aktører ser seg nødt til å gå sammen i felles front. Uansett er det bra at MPR-lederen nå kommer på banen.

Eiendomsaktørene trekker blant annet fram at Rana ikke framstår som en «ja-kommune». At kommunen pådrar seg et slikt stempel, bør være et varsko. I streben etter å tiltrekke seg viktige etableringer, er det slett ikke bra dersom investorer og gründere opplever at Rana ikke er en næringsvennlig kommune.

Det er en selvfølge at lover og regler skal følges. Det sier seg selv at Rana kommune ikke kan si ja til alt. Likevel må det gå an å se muligheter framfor problemer. Dessuten må muligheten til i større grad å gjøre bruk av dispensasjonsinstituttet vurderes. Det betyr ikke et fullstendig frislipp, men hvis vi ønsker at byen vår skal vokse og ekspandere, må det kanskje ei holdningsendring til i kommunen.

Oppfordringa får være å gå fra firkantet til rund, og fra å være en «nei-kommune» til å bli en «ja-kommune».

Kommentarer til denne saken