Gå til sidens hovedinnhold

Det er meget betenkelig at Margunn Ebbesen videreformidler ei vrangforestilling om at Rana ikke skulle være glad for løsninga med to sykehus på Helgeland

Det er derfor kanskje ikke så rart at Rana Høyre ikke vil gi representanten fra Brønnøysund fornyet tillit på Stortinget, skriver sjefredaktør Marit Ulriksen.

Leder Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for avisens holdning.

Høyres stortingsrepresentant Margunn Ebbesen fra Brønnøysund bør ikke få fornyet tillit.

Det er den klare meldinga fra Høyres lokallag i de store byene i Nordland fylke. For Ebbesen, som ved forrige stortingsvalg i 2017 var partiets toppkandidat i Nordland, må det nødvendigvis svi å ta dette inn over seg. Hun er nå inne i sin andre periode på Stortinget, men hun er ikke ønsket med videre verken av Rana, Bodø eller Narvik.

Nordland Høyre har i dag to representanter på Stortinget, men de største lokallagene har altså ikke ønsket å gi Ebbesen en av de øverste plassene. I prøvenominasjonene i Narvik og Rana Høyre var hun ikke å finne på lista i det hele tatt. I Bodø ble hun plassert såpass langt nede som på sjuendeplass. Verdt å merke seg er at heller ikke de som representerer framtida i partiet, Unge Høyre, tenker at Ebbesen fortjener fornyet tillit.

At en sittende representant, som ønsker gjenvalg og som mener at Nordland fortjener at hun får forsette, får så klare tilbakemeldinger fra store partilag er ikke akkurat hverdagskost. Å vrake sittende representanter er normalt ikke ansett å være god kutyme. Normalt blir sittende kandidater klappet inn i nye runder. Det skjer altså ikke nå.

Nominasjonskomiteen har riktignok satt Ebbesen opp på andreplass på listeforslaget til stortingsvalget 2021, men ett er nominasjonskomiteens forslag, noe helt annet er om dette vil bli resultatet når nominasjonsmøtet i Nordland Høyre 7. november har sagt sitt. Hvordan Rana, Bodø og Narvik vil stemme under nominasjonsmøtet gjenstår nemlig å se. Foreløpig holder representanter fra disse tre store lokallagene kortene tett til brystet, og ingen av dem vil si noe om hvordan de vil stemme på nominasjonsmøtet. Det betyr at de i alle fall i utgangspunktet ikke gir tommelen opp til innstillinga fra nominasjonskomiteen. Det vil kanskje ikke overraske noen om Marianne Dobak Kvensjø fra Narvik, som er innstilt på fjerdeplass, blir satt opp som motkandidat til Ebbesen? Både Rana, Bodø og hennes eget lokallag Narvik ønsker Dobak Kvensjø nettopp på andreplass.

Vi registrerer at verken Anita Sollie (Rana), Lars Vestnes (Bodø) eller Trine Remman (Narvik) vil gi direkte uttrykk for misnøye med jobben Ebbesen har gjort. Til det er det vel bare å si at hadde Høyre i nordlandsbyene vært fornøyde med innsatsen til Ebbesen, ja så hadde de hatt henne på sikker plass på stortingslista. Det er ikke mer komplisert enn som så.

- Det så til tider ganske svart ut. Når de største foreningene utelot meg, ble jeg bekymret, sier Ebbesen til oss.

Hun burde kanskje bli litt mer enn bekymret. Hun burde kanskje heller reflektere grundig over hvorfor de har valgt å utelate henne. Fra Rana Høyre er tilbakemeldingen helt konkret på at sykehussaken har vært vanskelig. Det er ikke vanskelig å skjønne når Ebbesen kan få seg til å uttale følgende: "Nå har vi en god løsning med ett sykehus på to lokasjoner på Helgeland, med hovedsykehuset i Sandnessjøen. Det er de ikke så glade for i Rana".

At en stortingsrepresentant, med adresse på Helgeland, tydeligvis ikke har fått med seg at Rana i lang tid har gått inn for sykehus både på Mo og i Sandnessjøen, er bare trist. Og det er meget betenkelig at Ebbesen videreformidler ei vrangforestilling om at Rana ikke skulle være glad for løsninga med to sykehus på Helgeland.

Ebbesen tror for øvrig selv at hun kunne klart å få nominasjonskomiteen til å beholde henne som listetopp, hvis hun som bodøværingen Bård Ludvig Thorheim, som er innstilt på førsteplass, hadde drevet litt mer amerikansk valgkamp. Det må hun gjerne tro. Vi tror ikke at hun engang skal føle seg trygg på den andreplassen hun tross alt er satt opp på.

Les også

Ebbesen var ikke ønsket av Bodø, Narvik og Rana, men fikk likevel andreplassen: – Det er ikke tvil om at sykehus har vært en vanskelig sak. Men flyplass har vært en like vanskelig sak

Les også

Ingen fra Nord-Helgeland blant de 14 øverste på Høyre-lista

Kommentarer til denne saken