Det er tatt langt færre tester i Rana denne uken, og det skyldes ikke bare telefonproblemene ved legevakta

Illustrasjonsfoto fra testlokalene ved legevakten i Rana.

Illustrasjonsfoto fra testlokalene ved legevakten i Rana. Foto:

DEL

Fra å ha testet rundt 30 til 40 om dagen store deler av forrige uke, har nå antallet nye testede i Rana falt betraktelig så langt denne uka.

Klokken 1000 mandag 23. mars var status i Rana kommune at det var totalt testet 199 personer i Rana. Klokken 0700 torsdag 26. mars var status at det var totalt testet 226 personer i Rana.

Det vil si at det i løpet av tre døgn har blitt testet 27 personer.

Fra mandag til tirsdag ble det testet fem personer. Da var det også telefonproblemer ved legevakten i deler av dagen, noe som førte til at færre enn planlagt ble testet.

Fra tirsdag til onsdag ble det testet 15 personer, mens det fra onsdag til torsdag morgen ble testet syv personer.

Det fallende antallet testede bekreftes av kommunikasjonssjef Connie Slettan Olsen ved Rana kommune.

– Det er tatt langt færre tester denne uken. Det skyldes ikke bare telefonproblemene på legevakta tidligere denne uka, sier hun, og fortsetter:

– De fleste som er testet så langt er helsepersonell med luftveissymptomer og personer med symptomer etter utenlandsreise. De kraftige tiltakene for å redusere smitte av koronavirus er også effektive for å redusere smitte av influensa og andre luftveisinfeksjoner. Det er grunn til å tro at det er færre som har luftveissymptomer. Mindre reiseaktivitet og nye retningslinjer fra Folkehelseinstituttet om hvem som skal testes bidrar også.

Tidligere i denne uka ble det anslått at Rana kommune hadde rundt 400 testkits igjen. På det tidspunktet var ikke Rana kommune i stand til å kunne si noe konkret om når man kunne forvente nye forsyninger av testkits. Torsdag morgen har ikke situasjonen endret seg.

– Vi vet ikke noe mer konkret om nye forsyninger av testkits. Men slik situasjonen er nå, så går det greit. Det er ikke noe kritisk i tilknytning til antallet testkits. Vi venter på nye forsyninger, og det er sagt at vi skal få det, men vi vet foreløpig ikke noe mer rundt dette, uttaler Slettan Olsen.

Artikkeltags