Gå til sidens hovedinnhold

Det er vanskelig å forstå hvorfor det ikke har vært prioritert å få ferdig skolelokalene til de mest sårbare elevene

Artikkelen er over 1 år gammel

Leder Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Alle ungdomsskoleelevene fra de sentrumsnære bydelene går nå på Rana ungdomsskole. Begge avdelingene ved skolen ble tatt i bruk for noen uker siden, etter at det hadde vært jobbet for fullt sommeren gjennom for å få skolebyggene klargjort. Fortsatt gjenstår en del arbeid før absolutt alt er fullstendig ferdig. Av arbeid som gjenstår, er blant annet å få ferdigstilt rom som tilhører den spesialpedagogiske enheten.

Og mens skoleåret er godt igang på skolen, får ikke elevene som skal få undervisninga si ved den spesialpedagogiske enheten et tilbud på den nye ungdomsskolen ennå. Selv om også dette er forbigående, burde en unngått å komme i denne situasjonen. En situasjon som er svært slitsom og lite tilfredsstillende.

En av dem som venter på å få begynne på Rana ungdomsskole, er 14 år gamle Aurora Hagen. Hun, og andre elever tilknyttet den spesialpedagogiske enheten, er fortsatt på Gruben barneskole hvor de har fått undervisninga si siden i vår. At de for en kort periode på slutten av forrige skoleår var nødt til å flytte ut fra Rana ungdomsskole, kan sikkert forsvares og forklares. Det som er vanskeligere å forstå er hvorfor disse, kanskje ekstra sårbare, elevene er de som må vente i månedsvis på å få ta den nye skolen i bruk. At dette henger sammen med rekkefølgen på ombygginga, er sikkert innlysende.

Samtidig burde det i det minste latt seg gjøre å sikre Aurora og de andre elevene ved den spesialpedagogiske enheten ei undervisning og et tilbud som ikke oppleves som uforutsigbart og utilstrekkelig. Kari Edvardsen, rektor ved Rana ungdomsskole, forsikrer at perioden disse elevene må være på barneskolen på Gruben skal være verdt ventetida.

Les også

Aurora (14) må være på Gruben fram til Rana ungdomsskole er ferdig: – Det er alltid de uten stemme som ikke blir hørt

 

For Aurora og de andre elevene, er nok akkurat det ei fattig trøst. For dem er garantert ventetida lang, og det er ikke til å undres over at Aurora og dem rundt henne nå er utålmodige. Auroras mamma, Solveig Hagen, påpeker at det alltid er de uten stemme som ikke blir hørt. Det er dessverre ikke til å komme bort fra at Hagen har rett i dette utsagnet. Det er vel heller tvilsomt at andre elever, for ikke å snakke om foreldre og foresatte, ville funnet seg i månedsvis i ikke-tilfredsstillende og provisoriske undervisningslokaler.

Det hersker liten tvil om at Aurora ikke får en optimal start på sitt skoleår, uansett hvor fint og hensiktsmessig det sikkert kommer til å bli når alle spesialrommene på Rana ungdomsskole er ferdige og kan tas i bruk. Helt siden det omstridte skolevedtaket ble gjort, har mange stemmer vært kritiske til om ombygginga lot seg gjøre innafor et kort tidsrom. Det aller meste er nå ferdig, men for dem som kanskje hadde trengt helt ferdige skolelokaler til skolestart, er tilfellet ikke så. Beklageligvis.

Marit Ulriksen, sjefredaktør Rana Blad.

Kommentarer til denne saken