Det flytende russiske atomkraftverket som ble fraktet langs Norskekysten er satt i drift

Vitaliy Trutnev, sjef for atomkraftverket Akademik Lomonosov, var med ut til det  flytende russiske atomkraftverket som blir transportert oppover norskekysten, ca. 10 nautiske mil utenfor kysten av Vestland fylke.. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix

Vitaliy Trutnev, sjef for atomkraftverket Akademik Lomonosov, var med ut til det flytende russiske atomkraftverket som blir transportert oppover norskekysten, ca. 10 nautiske mil utenfor kysten av Vestland fylke.. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix Foto:

Av
DEL

Verdens første flytende atomkraftverk, Akademik Lomonosov, er nå satt i kommersiell drift, opplyser det statlige russiske energiselskapet Rosatom.

Atomkraftverket er bygd på en 144 meter lang plattform og består av to reaktorer.

Kraftverket ble bygd i St. Petersburg og deretter slept oppover norskekysten til Murmansk. I september i fjor var det på plass utenfor Russlands nordligste by, Pevek i Øst-Sibir.

– I dag ble det offisielt Russlands ellevte og verdens nordligste atomkraftverk, sier Andrei Petrov, som leder elektrisitetsdivisjonen i Rosatom.

Miljøvernere mener prosjektet er svært risikabelt, ettersom en ulykke kan forårsake svært store skader i de sårbare havområdene i Arktis.

Russiske myndigheter avviser bekymringene og insisterer på at det flytende atomkraftverket er trygt.

Kraftverket har kapasitet til å forsyne en by på 100.000 mennesker med strøm, og dette er langt flere enn de rundt 4.000 som bor i Pevek. Det skal imidlertid også forsyne offshore-anlegg og gruver.

Prosjektet er ledd i russiske myndigheters plan for å revitalisere regionen, som er avsidesliggende, men som har enorme naturressurser.

(©NTB)

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken