Gå til sidens hovedinnhold

Det har samlet seg betydelige vannmasser i Stormdalen: – Dersom isdammen brytes, kan det utløse en flombølge ned Ranavassdraget

Rana kommune har fått varsel om at det har gått flere snøskred i Stormdalen ved Skarpneset. Skredene har mest sannsynlig gått i forbindelse med regnværet for et par uker siden. Dette har ført til at is og snø har dannet en dam og at det har samlet seg betydelige vannmasser innover Stormdalen. Statskog har vært på befaring i området og observerer at vannstanden bak dammen øker.

Avdelingssjef for bydrift, Hanne Alvsing, oppfordrer folk til å ikke oppsøke Stormdalen i tiden framtid, opplyser kommunen i en pressemelding.

– Dersom isdammen brytes, kan det utløse en flombølge ned Ranavassdraget. Vi ber derfor folk om å holde seg unna isen på Ranelva de nærmeste dagene, sier Alvsing.

Allerede for 10 dager siden advarte Statskog Fjelltjenesten om oppdemming av elva.

- Flere ras på Skarpnesen og omegn i Stormdalen har ført til at elva er blitt til en innsjø. Har demt opp i ca. 10 dager Det er ikke farbart inn til Stormdalsgården, skrev de på facebooksiden sin da.

Her er bildene fra isproppen i Stormdalen i 2019:

Les også

Se bildene som viser omfanget av snøproppen i Stormdalen

Les også

Stort snøskred lager snøpropp i Stormdalen – NVE frykter plutselig økning av vannstanden i Ranelva hvis demningen brister

Les også

Har opphevet farevarsel for flom i elva etter storskredet i Stormdalen

Kommentarer til denne saken