Mulighetenes annerledesår

Heisann og hoppsann og fallerallera, om julekvelden da skal alle sammen være gla'

Alf Prøysen har skrevet mange av våre kjære viser. Det slår meg at mange av tekstene er skrevet enkelt og på en god måte som gjør at både barn og voksne lett kan se for seg sangteksten i bilder. NRK sine animasjoner av flere av sangene har de fleste fått med seg, og gjennom dette har vi fått en felles kulturarv det er verdt å ta vare på. Musevisa er et fint utgangspunkt for noen julerefleksjoner og en siste helgetanker før jul.

Når nettene blir lange og kulda setter inn

Så sier vesle musemor til ungeflokken sin:

Hvis ingen går i fella, men passer seg for den,

Skal alle sammen snart få feire jul igjen!

Nettene er definitivt lange og mørke, sola er bak Mofjellet, det er mørkt både til og fra jobb uansett hvilken arbeidstid man har. Og kulda har så absolutt satt inn, selv om klimaendringene er godt i gang med å dempe fimbulvinteren. Annerledesåret 2020 går definitivt inn i historiebøkene, også i de lokalhistoriske bøkene. Sykehusstrukturen ble vedtatt på starten av året, og ingen har snakket høyt om at de er veldig fornøyde med vedtaket. 12 mars braket Corona løs i Norge, svært mange ble permitterte, eller satt på hjemmekontor. Reiser, kundemøter, konferanser og ferier ble kansellert. Hvis ingen går i coronafella, men passer seg for den ved å følge opp så mange av smitteverntiltakene som mulig, så skal vi nok alle sammen snart få feire jul igjen.

Mange bedrifter sliter som følge av pandemien, selv med mange og rause tiltakspakker. Og når selv ikke alle tiltakspakker strekker til for deler av bransjene, blir folk mer sparsommelige, handler mindre, reiser mindre, og forbruker mindre, som igjen forsterker utfordringene for andre bedrifter. Det føles kanskje for noen som at julematen er borte, og vi bare kan ense lukten av den skråstilte fleskebiten:

Og julematen deres, det er ei lita nøtt,

Og så et stykke dropspapir for dem som liker søtt.

Og musemor har stillet opp en fleskebit på skrå,

Og den får alle sammen lov å lukte på.

Men det er også mulighetenes annerledesår. ACT har rykket opp til neste nivå i klyngeprogrammet. Det gir muligheter som vi som felles lag må gripe – og det forplikter oss også til å gjennomføre de ambisjonene vi har satt oss for en grønn omstilling. Gjennom ACT har mange av medlemsbedriftene satt fingen på felles utfordringer og stadig flere drar i samme retning for å nå målene. Industrien i regionen har tatt utfordringene på alvor og flagger stadig nye prosjekter for å møte morgendagens utfordringer. Coronapakker samtidig med omstilling av Norge mot et mer klimanøytralt og bærekraftig land har gitt de bedriftene som ønsker å gjøre endringer særskilt gode muligheter for å komme i gang og lykkes. I SINTEF Helgeland merker vi at omstillingstakten har økt betydelig lokalt. Prosjekter innenfor energiutnyttelse, klimanøytral produksjon, reduserte utslipp, økt bærekraft og sirkulær økonomi kommer stadig oftere vår vei, og vi er klar for å hjelpe. Selv Prøysen var åpenbart glad i sirkulærøkonomiske og resirkulerte løsninger når det gjaldt julepynt;

Omsider kommer kvelden som alle venter på

Og musefar han trekker fram en støvel uten tå,

Den pynter de med spindelvev og småspiker og sånn,

Og så putter de en flaskekork i hempa på'n

I det store bildet skylder vi vel egentlig en stor takk til framsynte politikere som har forvaltet våre ressurser og verdier på en langsiktig, god og forsvarlig måte, slik at landet er sikret stabile arbeidsplasser og inntekter. Gjennom over hundre år har de sørget for at fiskeri og kraft er godt regulert av konsesjoner. Landbruk, skogbruk og mineralnæring sørger for å utnytte ressursene der de er og opprettholder bosetningsmønsteret. Industri og petroleumsaktivitet har gitt store handelsoverskudd som har sørget for dagens velstand. Oljefondet har sikret at vi nå i krisetider nok en gang står bedre rustet enn de fleste andre land til å komme godt ut av dette.

Det har vært oljefest lenge i landet, den er ikke over enda, men det haster samtidig med å komme i gang med det vi skal leve av fremover. De nye næringene skal ikke bare sikre framtidige inntekter og arbeidsplasser, de skal også bidra til å løse selve klimautfordringene og å utkonkurrere fossile løsninger. Det er særdeles viktig at vi ikke sovner i timen nå, men griper mulighetene i takt eller i hopsatACT;

Så hopper de, så danser de, så traller de en stund

Til musefaren sier:»Det er best vi tar en blund.»

Og ungene de legger seg, mens pappa holder vakt,

Men selv i søvne traller de i hopsatakt.

Neste år kommer fortsatt til å være preget av coronatiltak, men vi får håpe vi står han av fort, og kommer inn i en mer normal virkelighet, selv om vi gjerne aldri vil eller skal helt tilbake til slik verden var før 12 mars.

Mulighetene som ligger like foran oss er mange, og både vestlendinger og nordlendinger er flinke å gripe de. Rana står nå i en særstilling på å kunne realisere store, viktige prosjekter allerede neste år. Tør dere vedde på hvilke viktige prosjekter som kommer i gang neste år? Jeg tror det blir flere viktige milepelsoppnåelser nester år, og jeg er sikker på at vi vil få se mange investeringer i klimanøytral teknologi og produksjon de neste årene. Vi må tørre å sette oss mål, og vi må ønske å gjennomføre de sammen. De som passer seg for fella, skal få bli med og se tilbake på 2021 om et år, jeg tror det ligger er spennende og morosamt år foran oss;

Og bestemora gjesper, og sier slik som så:

«D'er morosamt med jula for dessa som er små,

(Og) hvis ingen går i fella, men passer seg for den,

Skal alle om et år få feire jul igjen!»

Jeg vil få ønske dere alle en riktig god jul og et godt nytt år. Bruk tiden godt sammen med dine kjære, skap gode opplevelser og minner, det trenger vi på tampen av 2020. Neste år blir fantastisk bra, og sola har allerede snudd.

Heisann og hoppsann og fallerallera, om julekvelden da skal alle sammen være gla'!

Stein Espen Bøe
Daglig leder, SINTEF Helgeland