Gå til sidens hovedinnhold

– Det Helgeland bridgekrets har fått til med sin juniorsatsing, er uten sidestykke det viktigste som har skjedd på rekrutteringssida de siste 20 år

Artikkelen er over 1 år gammel

Den siste tiden har en målrettet satsing på bridge i Rana og på Helgeland gitt oppsiktsvekkende resultater.

– I 2018 ble det startet et stort rekrutteringsprosjekt i regi av NBF (Norsk Bridgeforbund) avd. Helgeland. Det ble gjennomført bridgekurs i skoletiden for elever i 5–7. klassetrinn, samt ved noen ungdomsskoler. Etter hvert som barna hadde deltatt på skolekurset ble det startet opp tilbud om bridge på ettermiddag/kveldstid. I 2018 gjennomgikk ca. 1.600 barn dette skolekurset, og over 300 har benyttet tilbudet om bridge som fritidstilbud. Det er nå juniorbridge i Sømna, Alstahaug, Leirfjord, Vefsn, Rana, Hemnes, Nesna og Lurøy

Prosjektet videreføres i 2019, og ytterligere 1.500 barn vil få kurs i år. Nå får også Brønnøy, Vega, Herøy, Dønna, Hattfjelldal og Grane, tilbud om bridge i skolen og juniorbridge på kveldstid. I tillegg gis det «påfyll» ved skolene i de andre kommunene, står det i en pressemelding fra Helgeland Juniorbridgeklubb og NBF Helgeland.

Presidenten i Norsk Bridgeforbund, Kari-Anne Oppsal, er full av beundring for bridgestasingen på Helgeland.

– Det er ikke alle barn som finner sin arena innen tradisjonelle idretter, da kan tankesporten bridge være et godt alternativ. Bridge hjelper på konsentrasjonen, det er sosialt og internasjonalt. Du kan spille bridge hele livet enten for hygge og glede, eller konkurrere på lokalt, nasjonalt eller internasjonalt nivå.

Vi har slitt med lav rekruttering de siste 20 år, og gjennomsnittsalderen i Norsk Bridgeforbund har gått dramatisk opp. Vi bestemte oss for å gjøre noe med det. Sentralt legger vi til rette, men selve rekrutteringsarbeidet må skje ute i klubbene.

Det er en ønskedrøm for en organisasjon når kraftfulle initiativ og handlinger kommer fra grasrota. Det Helgeland bridgekrets har fått til med sin juniorsatsing, er uten sidestykke det viktigste som har skjedd på rekrutteringssida de siste 20 år. Hele bridge-Norge er takknemlige og fulle av beundring. De er en inspirasjon og gjør at også andre yter en ekstra innsats.

Nå tar de neste steg med å organisere juniorklubbene på en ny måte. Jeg er sikker på at det vil danne mønster for resten av landet. Igjen, Helgeland går foran.

For å støtte opp under det juniorarbeidet som gjøres har Norsk Bridgeforbund tatt på seg å arrangere europamesterskapet for junior. Samtidig avholdes den årlige juniorleiren. Slik kan våre unge få oppleve den internasjonale bridgefamilien. Jeg har hørt at det kommer « en hel skokk» fra Helgeland. Det er strålende, og dere er hjertelig velkommen.

Stå på videre. Dere er bare helt makeløst dyktige, skriver Kari-Anne Opsal, president i Norsk Bridgeforbund.

Kurt Ove Thomassen i NBF Helgeland, sier de nå gjør endringer for at ytterligere skal ta til kortene.

– Det er viktig for oss å kunne gi et likt tilbud for alle i hele regionen, vi har et mål om å motvirke de negative, politiske strømningene som vi nå ser i et mer og mer splittet Helgeland. Vi ønsker at barna skal lære at folk er like bra om de kommer fra Vefsn, Rana, Alstahaug eller et annet sted på Helgeland. Vi ønsker derfor å ha en enhet med felles identitet, en enhet som sikrer at alle behandles likt.

Vi har derfor gjort følgende:

Rana Junior Bridgeklubb har skiftet navn til Helgeland Juniorbridgeklubb (HJBK), det gamle styret har gått av og vedtektene er endret. Nytt styre består av KRU (kretsens rekrutteringsutvalg), med Kurt Ove Thomassen som leder. Det er opprettet åtte nye juniorklubber, som avdelinger under hovedklubben. Dette er HJBK – Sømna, HJBK – Leirfjord osv. Det vil bli opprettet nye avdelinger etter hvert som nye kveldstilbud kommer på plass.

I juli sender vi 32 barn og syv ledere til Tønsberg (Oslofjord Convention Center) hvor NBF arrangerer sin årlige sommerleir. Barna kommer fra Sømna, Alstahaug, Leirfjord, Rana og Lurøy. Her får barna spille mye bridge og lære nye teknikker, men det vil selvsagt bli tid til bading og andre aktiviteter i tillegg. Signe Søfting og Miranda Hågensen gleder seg veldig til leiren. De ser fram til å treffe massevis av andre ungdommer med felles interesse.

Etter leiren spilles NM for juniorer og Norgescup. Her er det litt alvorligere forhold enn under leiren, men HJBK stiller med en rekordstor tropp. Aldri før har en klubb stilt med så mange spillere i et NM, og aldri før har så mange fra en klubb eller krets deltatt på sommerleiren. Med nærmere 90 medlemmer er HJBK den desidert største bridgeklubben for barn og unge i Norge, og vi kommer nok innen utgangen av 2019 til å være den største bridgeklubben i Norge uansett kategori (115 medlemmer). Over 25 % av alle juniorspillere i Norge har tilhold på Helgeland. Det er ganske spesielt når NBF Helgeland kun utgjør ca. 4 prosent av den totale medlemsmassen i NBF, skriver Thomassen i en pressemelding.

Kommentarer til denne saken