Ungdommer streiker for klimaet. Voksne latterliggjør engasjementet. Det første er strålende. Det andre er trist, opprørende og flaut!

I dag tar tusenvis av norske ungdommer til gatene. Gjennom en klimastreik viser de engasjement og bekymring for de menneskeskapte miljøproblemene.

Det burde vi voksne applaudere og heie fram, men i stedet har vi den siste uka sett nesten helt absurde eksempler på det motsatte.

På sosiale medier harselerer voksne med ungdommenes klimaengasjement og gjør narr av dem for å være kravstore når de har mobiltelefoner, drar på sydenturer og kjøper kostbare merkeklær. Oppsummert kan det vel sies at angrep er det beste forsvar, men dette blir bare for dumt. Fra de voksne.

Når 18 år gamle Vilja Helle Bøyum fra Bergen på «Politisk kvarter» på P2 torsdag morgen forteller at ungdom som støtter streiken har blitt oppfordret til å begå selvmord, er det så en knapt tror sine egne ører.

Det er ille nok at såkalte samfunnsstøtter og angivelig oppgående mennesker har spredt kjedebrev på sosiale medier hvor de håner og gjør narr av ungdommens engasjement, men dette tar virkelig kaka.

Det kan umulig være et problem at ungdommer engasjerer seg i den viktigste utfordringa vi står i, og foran. Det som derimot er et soleklart problem er at mange voksne ikke utviser det samme engasjementet, og slett ikke har respekt for dem som har det.

En av mine bekjente på Facebook skriver følgende: Jeg kan ikke fri meg for tanken på at jeg hadde tatt dem mer seriøst om de hadde demonstrert på en lørdag?

For min del kan jeg bare tilføye: Jeg kan ikke fri meg for tanken på at jeg ville tatt ham mer seriøst om han hadde latt være å oppdatere Facebook-statusen sin med sånt sprøyt.

Også her i Rana tar ungdom til gatene og dropper skolen for å streike med krav om mer effektive tiltak mot den farlige globale oppvarminga. Ungdom over hele verden streiker nå for klimaet. De er inspirerte av den svenske 16-åringen Greta Thunbergs aksjon.

Greta har på bare et halvt år blitt et ikon for miljøbevegelsen. Hun følges av hundretusener i sosiale medier og blir stadig omtalt i verdensomspennende medier.

Unge Høyre-politiker Sandra Lexander er ute og påpeker at en skolestreik kun er ei symbolsk handling, og at den vil ha minimal påvirkning på de faktiske klimaproblemene. Ja si ikke det. For det er mer enn ei symbolsk handling når det ventes at så mange som 10.000 ungdommer i Norge støtter streiken. Det er mer enn ei symbolsk handling når det klimastreikes i 120 land over hele verden. Det er mer enn ei symbolsk handling når snøballen Greta begynte å rulle, nå har brakt henne en nominasjon til Nobels fredspris.

Det er stortingsrepresentantene Freddy André Øvstegård, Mona Fagerås og Lars Haltbrekken fra SV som har nominert henne til prisen.

– Vi har nominert Greta fordi klimatrusselen kanskje er et av de viktigste bidragene til krig og konflikt. Den massive bevegelsen Greta har satt i gang, er et veldig viktig fredsbidrag, sier Øvstegård.

Global oppvarming er et verdensomspennende problem som trenger politiske løsninger. Elin Selboe, forsker ved Universitetet i Oslo, har forsket på ungdoms syn på framtida i ei tid med klimaendringer og muligheten til å skape forandringer. Et viktig funn er at ungdom etterspør strengere lover slik at vi må bli mer miljøvennlige.

Selboe forteller til forskning.no at så godt som alle ungdommene i studien tror klimaendringene er menneskeskapte.

– Samtidig som de er urolige, tror de det er mulig å gjøre noe med dem. Men det krever at alle, og særlig de med makt, tar ansvar og handler for å skape en mer bærekraftig og rettferdig verden.

Når ungdom i 72 norske byer streiker, er det et helt klart uttrykk for at de er bekymret for framtida si. De som fredag dropper skolen for å gå i klimademonstrasjon, tar et aktivt valg. At de aller fleste av dem vil få ført ugyldig fravær for dette, kan de helt sikkert leve særdeles godt med.

Benedicte Marie Finneide, leder i Rana Ungdomsråd, har vært ute og oppfordret alle elevene til å kjempe for meningene sine.

– Ikke la noen stoppe dere i å engasjere dere for det som dere er opptatte av. Bruk en selvstudier-dag, selvstudier-timer eller risk fraværet deres for det som dere er opptatte av, er budskapet til ungdomsrådslederen.

Jeg lar gjerne Benedicte Maries ord bli mine. Og jeg kan legge til at voksne burde oppføre seg. Dessuten burde voksne engasjere seg enda mer for klimaet og ikke overlate ansvaret for å sette dette på dagsorden til ungdommen. Ungdom burde få bruke tida si på skolen uten å måtte bekymre seg for framtida.

Marit Ulriksen, sjefredaktør