Gå til sidens hovedinnhold

Det vi nå ser utspille seg i Herøy-miljøet, er intet mindre enn et tragisk teater

Samtidig som planene om en fastlandsforbindelse til Herøy stadig blir mer konkret, så blir altså Seløy Sjøfarm så opprørt over at Arnt Frode Jensen ser muligheter med en ny storflyplass i regionen, at de melder seg ut av næringsforeninga. Seløy Sjøfarm produserer tusenvis av tonn med laks hvert år, men deres laks har det åpenbart ikke like travelt som annen laks med tanke på å komme seg fra produksjonsstedet til middags- og restaurantbord verden rundt, skriver sjefredaktør Marit Ulriksen i Ukeslutt.

Ukeslutt

Helt håpløst!

Det er fristende å trekke denne konklusjonen etter at nyheten tirsdag kveld kom om at Arnt Frode Jensen, næringssjef i Herøy og tidligere ordfører i samme kommune, har trukket seg om leder av Herøy Næringsforening og som foreningas medlem av teknisk hovedutvalg.

Det er selvsagt ikke Jensens avgjørelse som er håpløs. Det som er helt håpløst er det bakteppet som utløser avgangen hans.

På Drivkraftkonferansen i regi av Sparebank1 Helgeland gikk han ut både på podiet og i intervju med oss i Rana Blad, og sa at det nå handler om å se mulighetene den nye storflyplassen på Mo vil gi.

– Den nye flyplassen vil være viktig for å bringe turister inn til Helgeland, sa han og påpekte også det som for de aller fleste av oss er mer enn opplagt, nemlig at det vil bli lett å reise fra flyplassen og ut til kysten.

Les også

Næringslivssjef i Herøy hyller storflyplassen: – Den vil gi reiselivet unike muligheter

Det burde han tydeligvis ikke ha sagt. I alle fall ikke om han da hadde tenkt å fortsette som leder i Herøy Næringsforening. For hans klare og positive tale om storflyplassen falt altså ikke i god jord på hans del av Helgeland.

«Jeg vil med dette meddele styret i Herøy Næringsforening at jeg trekker meg fra styret og som leder i foreningen fra dags dato. Bakgrunnen er at jeg registrer at jeg ikke har tillit blant alle medlemmene jf. utmelding fra Seløy Sjøfarm. Jeg kan ikke være leder i en forening hvor det ikke er takhøyde for å ha en privat mening».

Dette kunne Helgelands Blad bringe til torgs tirsdag kveld. Og det som ikke tolereres at Jensen har ei konstruktiv og positiv mening om, det være seg som privatperson, som næringssjef eller som representant for HALD-kommunene (Herøy, Alstahaug, Leirfjord, Dønna) for den saks skyld, er altså den kommende storflyplassen på Helgeland.

Det må han altså bøte med posisjonen i Herøy Næringsforening med. Tro det den som kan!

Les også

Hyllet storflyplassen i Rana - nå trekker han seg fra alle verv i Herøy etter flyplassbråk lokalt

Jeg registrerer at samtidig som planene om en fastlandsforbindelse nettopp til Herøy stadig blir mer konkret, så blir altså Seløy Sjøfarm så opprørt over at Jensen ser muligheter med en ny storflyplass i regionen, at de melder seg ut av næringsforeninga. Seløy Sjøfarm produserer tusenvis av tonn med laks hvert år, men deres laks har det åpenbart ikke like travelt som annen laks med tanke på å komme seg fra produksjonsstedet til middags- og restaurantbord verden rundt. Med fly for eksempel. Etter å ha blitt kjørt dit over ei bru, eller gjennom en tunnel, for eksempel.

På Drivkraftkonferansen var det som jeg har skrevet før i denne spalten, en betydelig optimisme å spore. Ikke bare fordi Menon Economics la fram en mulighetsstudie som skisserer formidable utsikter på Helgeland de neste 15 årene, men også fordi Arnt Frode Jensen si tilnærming til ny storflyplass definitivt bidro til ei positiv stemning.

Les også

Skal vi lykkes på Helgeland, må flere dra i samme retning. Å parkere flyplasskrangelen er perfekt i så måte

For klargjøringa hans var faktisk et viktig og konkret skritt i det som kunne avtegne seg som ei lovende retning i regionen vår. Men akk, hvor lenge var Arnt Frode, og vi andre, i samarbeidsparadis? Tydeligvis ikke lenger enn til han krysset fjorden med ferja på vei hjemover.

Overfor si egen næringsforening poengterer ex-ordføreren at ordene som falt fra podiet i Spektrum på Drivkraftkonferansen er hans private mening. Det må de gjerne være, men han sto på podiet som HALD-representant, da hyllesten til den nye storflyplassen ble framført.

Privat eller ikke, øksa i hans eget lokalmiljø falt uansett.

For noen uker siden var jeg optimist og trodde at Jensens flyplass-utspill skulle gjøre det lettere for andre «sør for fjellet», som også har sett fordelene med storflyplassen, å komme på banen.

Men der tok jeg feil gitt.

Når vi nå ser hvordan hans egne behandler ham, kan vi vel trygt si at det neppe frister andre innbyggere i HALD å stille seg lagelig til for hogg.

I Jensens egen lokalavis omtales Drivkraftkonferansen som «Flyplass-show». Det vi nå ser utspille seg i Herøy-miljøet, er på si side intet mindre enn et tragisk teater.

For dette viser at vi i virkeligheten har en mye lengre samarbeidsvei å gå, enn det jeg i min villeste fantasi hadde sett for meg.

Kommentarer til denne saken